Društvo

Radionica: Kako zaštititi geografsko porijeklo masline

by Željko Milović | 05:11:2015 | 11:00:42

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održali su sinoć radionicu, na kojoj su upoznali maslinare sa propisima i postupkom za zaštitu geografskog porijekla. Ciljna grupa bili su maslinari koji su dobili sertifikat Univerziteta u Istambulu, njih 25.

Činjenica da su pojedine masline stare više od 2.000 godina, a da su ostale starosti od 1.000 do 2.000, ili ispod 1.000, prepoznata je kao dobra osnova za bolju valorizaciju crnogorskog maslinovog ulja. Najbolji način isticanja kvaliteta jeste uvođenje u sistem zaštite, za koji su zainteresovani i proizvođači.

Savjetnica za šeme kvaliteta u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Merisa Čekić objasnila je proces zaštite naziva proizvoda metodom geografske indikacije. Ona je istakla da je su za registraciju geografske oznake dobra polazna osnova sertifikat, autohtonost sorte i postojanje aktivnog udruženja koje radi na unaprijeđenju maslinarstva. Navela je kako je neophodno da proizvođači na nivou udruženja aktivnije rade na postizanju zajedničkog dogovora oko proizvodnje, kontrole i deklarisanja, te da je neophodna obuka za interne kontrole i edukacija za pripremu “proizvođačke specifikacije” kao osnovnog dokumenta za zaštitu naziva. 

Savjetnica za maslinarstvo u Ministarstvu Dubravka Radulović podsjetila je maslinare na važnost ispunjavanja standarda EU u procesu proizvodnje maslinovog ulja, kao i na značaj udruživanja u cilju postizanja bolje konkurentnosti i nastupa na tržištima. Ukazala je i na značaj upisa u jedinstveni registar maslinara koji će Ministarstvo uskoro uspostaviti, što će biti baza za pregovore u ovoj oblasti i podršku maslinarima iz agrobudžeta i EU fondova.

Na kraju radionice priređena je degustacija mladog maslinovog ulja (predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković i savjetnica za maslinarstvo Dubravka Radulović), koja je imala za cilj promociju poštovanja standarda EU u proizvodnji ekstradjevičanskog maslinovog ulja kao sinonima za najkvalitetniji proizvod.