Društvo

Orezivali bagreme i sadili novo drveće

by Željko Milović | 09:11:2015 | 15:52:21

Danas, i u prošli petak, vrijedni radnici Sektora Zelenilo JP Komunalne djelatnosti imali su puno posla na ostacima jednog od najstarijih drvoreda, koji se već nekoliko decenija nalazi između Spuških lamela i Zlatiborskih zgrada, u pravcu Pristanskih lamela.
 
Na zahtjev stanara iz Ulice Jovana Tomaševića, orezani su bagremi koji su ugrožavali fasade, njih 17.
 

“Bagreme obrasle lijanama glicinije orezali smo na trećinu visine, a kako se to drvo brzo regeneriše, već iduće godine biće približno isto visoko kao i do rezanja. Ovako imamo mogućnost njegovog oblikovanja, uz to smo izašli u susret stanarima čije je objekte velika krošnja ugrožavala”, rekla je za Bar Info Mira Prentović, rukovodilac Sektora Zelenilo. 

Ona kaže da je, osim bagrema, orezano stablo melije pored obližnjeg minimarketa, iz istih razloga, ali da su zato, na osnovu Odluke predsjednika Opštine dr Zorana Srzentića, po kojoj se svako uništeno ili posječeno stablo mora zamijeniti novim, zasađena tri nova drveta melije u istoj ulici.
 

“Zasadili smo prije nekoliko dana i jedan hibiskus i stablo melije na zelenoj traci između magistrale i pješačke staze, ali smo već sjutradan otkrili da je jedno ukradeno i odnešeno. Apelujem na savjest ljudi koji rade takve stvari da prestanu, jer su biljke tu radi svih nas, radi opšteg dobra”, kaže Prentović, i najavljuje nove akcije sadnje drveća i žbunova ruzmarina u narednim danima.