Društvo

U Baru premalo igrališta za djecu

by Silvija Vukelić | 10:11:2015 | 12:44:24

Lijepu sliku sunčane jeseni u našem gradu kvare zapuštena i neuređena dječja igrališta. Gotovo je nemoguće naći adekvatan kutak za najmlađe, a da nije u prostoru kafića.
 
Iz opštinske Agencije za investicije kažu da je potrebno da građani sami pokrenu inicijativu preko svojih Mjesnih zajednica da bi došlo do sanacije ili izgradnje igrališta.

 
Predsjednik MZ Topolica 1 Branislav Vukić kazao je za Bar info i Radio Bar da su mu se brojni stanovnici tog dijela grada obratili i sugerisali na nedostatak igrališta u urbanom jezgru.

 
“Obećao sam da ćemo razmotriti taj problem na prvoj sjednici Odbora MZ. To će nam biti prioritet kada budemo predlagali program za 2016. godinu. S obzirom da na Topolici već imamo izgrađen plato iza Spuških zgrada i Lamela znači da ima prostora, fali samo mobilijar. Upućen sam da su neki građani koju su u mogućnosti donirali koševe, mreže za golove... Ali, trebala bi i Opština da se više uključi,  to nisu neka velika sredstva. Mi ćemo sigurno predložliti, možda će to biti i jedina tačka koju ćemo tražiti da Opština finasira. Ima interesenata samo treba pokrenuti aktivnost.”, zaključuje Vukić.
 
Lijep primjer kako se uz malo volje i pomoći sponzora može obezbijediti kutak za igru je u parku preko puta Doma kulture.

 
Ivana Durutović iz NVO ‘’Svetionik’’ kaže da je igralište više puta demolirano, mobilijar ukraden ili uništavan, ali da od posljednje sanacije, koju su na volonterskoj osnovi uradili sa donatorima juna 2013. godine,  još sve funkcioniše. Ukupna vrijednost radova po specifikaciji ove NVO je bila 5150 €.
 
Iz Agencije za investicije su nam saopštili da sanacija i izgradnja dječjih igrališta ove godine nije bila predviđena Programom uredjivanja gradjevinskog zemljišta, Budžetom ni Planom javnih nabavki za 2015. te stoga nije bilo njihove sanacije niti izgradnje.
 
Podsjećaju da je 2013. i 2014 godine urađen Glavni projekat uredjenja plaže Žukotrlica za koji je Opština Bar izdala građevinsku dozvolu, a čiji sastavni dio je osim hidrotehničkih instalacija i elektroinstalacija, bilo i uređenje dječjeg igrališta.
 
U sklopu tog projekta na plaži Žukotrlica je nakon pripreme terena i građevinskih radova, postavljen mobilijar u iznosu od 26.629€. Vlada Republike Slovenije donirala je 20 hiljada eura, a građevinske radove finansirala je Opština. “JP Komunalne djelatnosti” Bar se brine o njegovom očuvanju i održavanju. Osim toga radilo se na uređenju i sanaciji sportskih terena u Sutomoru i Baru.

 
Opština Bar ima u planu uređenje dječjih igrališta i u narednom periodu, ali napominju da je neophodno da građani vode računa i brinu o mobilijaru i njegovom očuvanju.
 
“Da bi došlo do realizacije sanacije i izgradnje igrališta, potrebno je da građani pokrenu inicijativu preko svojih Mjesnih zajednica, kako bi ona bila planirana Programom uredjivanja građevinskog zemljišta i Planom javnih nabavki za narednu godinu, u skladu sa postojećim važećim i usvojenim DUP-ovima a shodno prioritetima i prilivu finansijskih sredstava”, naveli su iz Agencije za investicije.