Društvo

Najbolje je ulje Hajrudina Murića

by Darija Marđokić | 04:12:2015 | 22:37:59

Za najbolje ulje na ovogodišnjoj Maslinijadi proglašeno je, na večerašnjoj radionici u Kući maslina, ulje Hajrudina Murića, koji od 1994. godine živi u Baru, a porijeklom je iz Rožaja. Proglašenje je izazvalo ne malo iznenađenje starosjedilaca, a sam Murić je, vidno obradovan, za Bar Info kazao da masline gaji posljednjih pet godina, a da ulje prerađuje u Uljari Metović.
 
„Ovo je prvi put da sam se prijavio i, evo, osvojio sam nagradu. I prošle i pretprošle godine su mi rekli da mi je ulje izvanredno. Prvo sam pitao mještane Bara kada je pravo vrijeme da uberem maslinu da bih proizveo najbolje maslinovo ulje, prvenstveno za kućnu potrošnju. Iako su prvo oni meni pokazali, sada sam ja njima dokazao da može da se napravi kvalitetno ulje“, objasnio je Murić.

 
Drugo mjesto za najbolje ulje pripalo je Nijazimu Bećoviću, treće je ulje Sadetina Peričića, a četvrto Islamske zajednice Bar.
 
Ove godine Društvo maslinara je imalo u konkurenciji 11 uzoraka maslinovog ulja. Dogovor je bio da svaki maslinar koji se prijavljuje za ocjenu kvaliteta ima najmanje 50 litara ulja. Komisija za uzimanje uzoraka bila je u sastavu: Jovo Martinović, Marko Glavanović i Ibrahim Duraković.
 
Nakon uzimanja uzoraka, u Društvu maslinara je izvršeno šifrovanje koje je uradio Rajko Saveljić, da bi nakon toga ulje odnijeto u Dom zdravlja Bar, gdje je odrađena hemijska, a potom i organoleptička analiza, u organizaciji prvog crnogorskog Panela za senzorsku ocjenu kvaliteta. Sastav ovogodišnjeg panela činili su: Stoja Ljutica, Šemsudin Bećović, Vebija Abazović, Fahrudin Mujić, Senad Arabelović i Ćazim Alković, svi sa međunarodnim sertifikatima o sposobnosti za ocjenu kvaliteta maslinovog ulja.
 
Rezultati hemijske i senzorske analize pokazali su da su četiri uzorka bila vrhunskog kvaliteta i svrstana su u kategoriju ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Šest uzoraka su u kategoriji „djevičansko maslinovo ulje“, a jedno je „lampante“.
 
Peto mjesto pripalo je Tahiru Peričiću, šesto Alilu Mustafiću, sedmo Omeru Đuroviću, osmo Samiru Omeraloviću, deveto Matiji Ćetkoviću. Deseto mjesto zauzeo je Lazar Martinović, a jedanaesto Lazar Božović.

 
Proglašavanjem najboljih ulja, i prezentacijom projekta „Promocija konzumacije maslinovog ulja u Crnoj Gori“, zvanično je otpočeo program „Maslinijade“.
 
Predstavljene su dvije publikacije - brošura „Vodič za poznavanje maslinovog ulja“ i flajer „Upoznajmo maslinovo ulje“ koje je realizovala „Montenegro Biznis Alijansa“ (MBA), pod pokroviteljstvom „International Olive Conncila“. O projektu su govorili menadžer projekta MBA Mina Raičević, i stručni konsultanti dr Ilija Moric i Ćazim Alković.