Društvo

Škole na Maslinijadi

by Darija Marđokić | 08:12:2015 | 10:37:34

Priliku da predstave svoje proizvode na ovogodišnjoj “Maslinijadi” imale su i tri barske škole – OŠ “Srbija”, OŠ “Anto Đedović” i Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola.

OŠ „Srbija“ se za učešće pripremala od samog početka školske godine, kao prva škola koja je ušla u projekat preduzetničkog učenja.

“Iz školskog dvorišta gdje imamo svoj maslinjak, brali smo maslinu, pripremali je, solili, i danas iznijeli i prodavali”, kazala je za Bar Info nastavnica Mira Vučević.

Osim usoljene masline, imali su i čajeve od trava koje su djeca, naročito članovi Ekološke sekcije, sakupljala i obradila, dok su ih učenici nižih razreda u ukrasnim vrećicama pakovali. Učenici su pravili i magnete na kojima su motivi botaničke bašte koja se nalazi u okolini škole. Vučević je istakla da su zadovoljni zaradom koju su ostvarili u toku ova dva dana, ali da se ona ne može uporediti sa trudom koji su uložili učenici i nastavnici ove škole. Zarađeni novac namijenjen je kupovini školskog materijala koji je potreban za realizaciju nastavnog plana i programa u toku školske godine.

Učenica devetog razreda OŠ “Srbija“ Teodora Vukčević nije krila zadovoljstvo učešćem na Maslinijadi: “Sve ovo je bilo veoma veliko iskustvo za nas učenike, jer smo pokazali da naša škola može da doprinese mnogo više nego što smo i sami očekivali. Nadamo se da ćemo sljedeće godine imati još više proizvoda”.

Drugu godinu za redom, doprinos “Maslinijadi” dali su učenici i nastavnici OŠ “Anto Đedović”. Svoju kreativnost pokazali su učenici prvog, drugog i trećeg razreda, praveći magnete, korpice, ukrasne tegle, flaše, razne ukrase od novinskog papira. Bio je to svakako najveseliji štand na manifestaciji.

“Sve predmete su sami pravili. Treći razred je sa radom počeo od prvog septembra, a prvi i drugi od oktobra”, kazala je za Bar Info i Radio Bar nastavnica Zdravka Đuranović.

Cijena njihovih proizvoda kretala se od jednog do desetak eura. Vaspitačica prvog razreda, Sandra Žižić,  objasnila je da su u projekat, osim učenika, bili uključeni roditelji i uprava škole. 

Najdužu tradiciju u učestvovanju na “Maslinijadi” od obrazovnih ustanova ima Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. Već četiri godine učenici izlažu namirnice koje su prepoznatljive za barsku opštinu. Imali su široku ponudu slanih i slatkih jela.

“Od slanih jela pravili smo ražnjiće sa ruzmarinom i kozijim sirom, razne kiflice sa maslinama... Bazirali smo se da nam jela budu uglavnom sa maslinovim uljem, maslinama i sirom. Hranu smo pripremili za jedan dan. Počeli smo da spremamo u petak u devet ujutro i završili uveče u sedam”, kazao je profesor kulinarstva Dejan Aleksić.
 

Učenici koji su učestvovali u spremanju su djeca trećeg i četvrtog stepena, kuvari i tehničari kulinarstva. Hranu su obezbijedili putem donacije od strane barskih privrednika, a u tome je značajnu ulogu imao profesor Neđeljko Đurović. Iako su napravili oko 30 kilograma hrane, Aleksić ističe da je ona “prosto planula” u roku od dva sata. Osim Aleksića, koji je bio glavni za organizaciju, u pripremama su učestvovali i Anđela Globarević, Dragana Raičević i Nikola Jović, profesori kuvarstva.

Osim hrane, učenici ove škole su u okviru Preduzetničkog centra izlagali proizvode od dekupaža – minđuše, ogrlice, kutije, podmetače... Potvrda njihovog rada je i druga nagrada za najljepše uređen štand. Prije dvije godine, dobili su specijalnu nagradu za afirmaciju Maslinijade.