Društvo

Tajić: Nema nekorektnosti, čekamo legalni parlament

| 24:12:2015 | 11:48:29

Povodom odgovora Opštine Bar na konstatacije iznesene na pres konferenciji DF-a, reagovao je Zoran Tajić, odbornik Demokratskog fronta u barskom parlamentu. Reagovanje prenosimo u cjelosti:
 
„Pod naslovom ’Pogrešni i nekorektni navodi DF’ objavljen je tekst u vašem cijenjenom portalu ’Barinfo’ povodom konferencije za štampu Demokratskog fronta koja je održana 23. decembra. Neimenovani izvori iz Opštine Bar dali su reagovanje koje zaslužuje naš detaljan odgovor.
 
U dijelu vezanom za budžet, rekao sam samo da je i ove godine budžet na dnevnom redu tri dana pred novu godinu, a ne u novembru kako je definisano zakonom, kao i da je istog dana dat i rebalans budžeta, iako je još proljetos bilo jasno da se budzet neće ostvariti. Na ovaj stav iz Opštine nije bilo reagovanja, pa nije jasno šta je tu nekorektno i pogrešno.
 
Što se poreza na nepokretnosti tiče, kažu da je to sve u skladu sa zakonom. Tačno, i mi smo to konstatovali. Zakonodavac ja dao opštinama pravo da svoje gubitke nadoknade zavlačanjem u džep direkno gradjanima, na najednostavniji način, što je mnogo bolje nego da oni (država) saniraju gubitke. Nije ništa odgovoreno na moju tvrdnju da se povećanje prihoda od poreza pokuša realizovati ažuriranjem stanja na terenu i obuhvatanjam svih obaveznika poreza a ne samo povećanjem poreza onima koji ga već plaćaju.
 
Dalje, konstatuje se da se predmetnom odlukom povećava samo porez na pomoćne objekte !! Predlažemo da pogledaju tekst odluke (a posebno reagovanja sa javnih rasprava), gdje se na četiri strane dopuna odluke najavljuju povećanja poreza kod gotovo svih kategorija obveznika i to do 150%.

 
Što se tiče boravišne takse, nepotpisani predstavnici Opštine kažu da se taj prihod ostvaruje od turista, koji nisu građani Bara, pa otud ’’čuđenje’’ otkuda naša briga po tom pitanju. Izrazili smo čuđenje da se neka taksa može povećati za 50 odsto, bez ikakavog obrazloženja. Moglo se tu, recimo, konstatovati da će ovakva odluka ‘’povećati’’ konkurentnost naše opštine na turističkom tržištu i povećati broj prijavljenih koji je upravo zbog i ranije velike cijene svake godine nerealan i teško ustanovljiv.
 
Posebno je zanimljivo reagovanje po pitanju stanja u urbanizmu. DF odavno ukazuje na katastrofalno stanje u toj oblasti, kašnjenje svih planova, višedecenijsku bespravnu gradnju, za koju ova vlast nikako nema rješenje. U tom kontekstu je navedeno da je izdato samo 11 upotrebnih dozvola, tj. da od tolike gradnje u Baru, kojoj smo svi svjedoci, samo 11 objekata legalno izgrađeno i useljeno. U reagovanju, izvor iz Opštine ne spori ovaj podatak, već kaže da su izdali još 14 dozvola za objekte infrastrukture (nadamo se da je čitaocima poznata razlika između upotrebne i građevinske dozvole), tj. izdali ih tako reći sami sebi, i za objekte koji nemaju veze sa divljom gradnjom, koja je po DF-u najveći problem Opštine Bar.
 
Shodno navedenom, nije nam jasno gdje se ogleda naša nekorektnost, a što se tiče opaske da se o ovakvim stvarima treba pričati u parlamentu, saglasni smo, ali uz uslov da je on legalan i odražava volju građana, što on nije, i što smo konstatovali u uvodu konferencije, a zbog čega DF protestuje javno posljednja tri mjeseca.“ – zaključuje se u reagovanju.