Društvo

Ostojić: Garancije za Primorku iskorišćene prema namjeni

by Mina | 27:01:2016 | 11:11:41

Državne garancije date barskoj kompaniji Primorka iskorišćene su u zakonskim okvirima i prema namjeni, saopštio je stečajni upravnik, Žarko Ostojić.
 
"Garancije su upotrijebljene na način na koji je dogovoreno između države i banke", kazao je Ostojić agenciji Mina-business.
 
On je, komentarišući navode bivših radnika Primorke, rekao da je radnicima tog preduzeća u stečaju, isplaćeno 2,2 miliona eura.
 
"Preko toga je 906 hiljada eura isplaćeno na ime otpremnina, a na ime poreza i doprinosa 570 hiljada eura. Država je po raznim osnovama prihodovala preko pet miliona EUR kao povjerilac", kazao je Ostojić.
 
Radnici su dalje, kako je rekao, nastavili da rade.
 
"Njih oko 100 je prešlo da radi kod novog vlasnika. Znam da je radio pogon pekare, ali do kog vremena ne znam. Znam da je obavljena rekonstrukcija pekare i kupljen vozni park, to je novi vlasnik radio, ali do kada i šta se dalje dešavalo to prevazilazi moje nadležnosti i tu nijesam u toku. Šta je sa novom Primorkom, Melgonija Primorka, to je novo preduzeće, novi vlasnik i novi radnici, to je van mojih nadležnosti", rekao je Ostojić.
 
Bivši radnici Primorke, Dževdet Begzić i Dragan Rondović, saopštili su ranije da su iznenađeni izjavama premijera Mila Đukanovića i ministra vanjskih poslova Igora Lukšića, tokom skupštinskog zasjedanja u ponedjeljak, u vezi davanja garancija Ministarstva finansija kompaniji Primorka u visini od četiri miliona eura.
 
Đukanović i Lukšić su, odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika, Mladena Bojanića, rekli da su garancije upotrijebljene u zakonskim okvirima.
 
Ostojić je rekao da se ta dva radnika već šest godina javljaju kako bi navodno ostvarili neka svoja prava.
 
"Podnosili su protiv mene krivične prijave koje su odbačene. Tužili su po raznoraznim osnovama i izgubili su sve te tužbe kod Privrednog i Apelacionog suda, tako da ne znam koja su to njihova prava koja su više ugoržena", saopštio je Ostojić.
 
On je kazao da su ta dva radnika nastavili da rade kod novog vlasnika.