Društvo

Bivši radnici Primorke: Tvrdnje ne odgovaraju istini

by Dan | 29:01:2016 | 12:36:48

Bivša kompanija “Primorka” iz Bara nekada je imala 1.200 radnika, fabriku hljeba, fabriku za proizvodnju sokova, hladnjaču, pogon za preradu maslinovog, biljnog ulja, kafe i sitno-zrnastih proizvoda, rafineriju, trgovinu na veliko i malo. Sve je to, kako tvrde bivši radnici, funkcionisalo do 2006. godine, samo je Pekara radila do 27. januara prošle godine, a u njoj je ostalo 80 zaposlenih. Prema riječima bivšeg radnika Dževdeta Begzića, 1.120 radnika vremenom je ostajalo bez posla, a najveći dio njih je otpušten nakon uvođenja stečaja 15. septembra 2008.
 
Kompletan prostor “Primorke” je devastiran, danas je tamo sve zaraslo u korov, a oprema je pretvorena u staro željezo, koje je istopljeno u nikšićkoj Željezari. Kompanija je namjerno uništena, uz saglasnost opštinskih i državnih organa, Privrednog suda i bivšeg vlasnika Nebojše Boškovića. Tako upravo i stoji u programu za prestrukturiranje preduzeća, koje je svojevremeno napravio bivši izvršni direktor Svetozar Marković.
 
“Mi smo svojevremeno imali sastanak sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem, koji nam je obećao početak proizvodnje, a ministar turizma Branimir Gvozdenović je doslovce kazao radnicima ‘da Primorke nema, trebalo bi je izmisliti’ i zbog toga smo prekinuli štrajk. ‘Pekara’ je počela da radi 3. marta 2008.”, kazao je Begzić.
 
Bivši radnik Gojko Bošković pita se u kojoj normalnoj državi i sistemu jedno preduzeće može za period od 3. marta 2008. do 27. januara prošle godine, da sa istim radnicima, fabrikom i menadžmentom, šest puta promijeni ime i prođe kroz četiri stečaja.
 
Prema riječima Dragana Rondovića, garancija od četiri miliona odnosi se na kredit koji je dobila “Melgonija Primorka” u visini od 14,4 miliona eura, dobijenih 2010. godine od “Montenegro banke”.

 
“Taj novac nikad nije legao na račun ‘Melgonije’, već je poslužio kao pokriće za preduzeća ‘Primorka AD’ u stečaju, ‘Crisma Motors’ i ‘Krisma trejd’. Za ovaj kredit založena je imovina ‘Melgonije Primorka’. Diskutabilno je i to što je banka za kredit kao garancije prihvatila tuđu imovinu, a nekom drugom isplatila novac. Mislimo da se neko dobro okoristio i obogatio, a radnici su ostali na ulici”, kazao je on.
 
Danica Kontić kaže da su radnici razočarani i zatečeni raspravama u skupštini, jer su, kako je kazala, premijer Milo Đukanović i bivši premijer, a sadašnji ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, plasirali priču koja ne odgovara istini.
 
Oni, kao i stečajni upravnik Žarko Ostojić, uporno mijenjaju teze, da li namjerno ili slučajno, između preduzeća AD “Primorka” i “Melgonija Primorka”. AD “Primorka” nikada nije dobila garancije, već se prijavila u stečaju po osnovu fiducije koju je imao pogon za proizvodnju sokova, procijenjen u to vrijeme na 3,9 miliona eura. Iz tog dijela je Ministarstvo finansija obezbijedilo za radnike pomoć zbog njihovog lošeg materijalnog stanja, u iznosu od 909.450 eura.
 
“To nijesu garancije koje mi tražimo, a koje se tiču preduzeća ‘Melgonija Primorka’. Sudbina tih garancija od četiri miliona se ne zna. Zna se, istina, da su bile namijenjene za rekonstrukciju proizvodnih pogona, socijalne programe radnika, servisiranje i dugovanja prema radnicima i dobavljačima i povezivanje radnog staža. Izjave Đukanovića i Lukšića na nedavnom zasjedanju Skupštine, da neki pogoni još rade i da se jedan dio tih finansijskih sredstava okreće, nijesu tačne. Ako oni to tvrde, nek izvole i posjete ‘Primorku’, rado ćemo ih ugostiti o našem trošku”, kazao je Begzić.           
 
Bivši radnik Miodrag Sjekloća smatra da je država dobro prihodovala ako je uzela pet miliona, kako je to naveo stečajni upravnik Ostojić.
 
“Tvrdimo da je suma daleko veća, radnici nijesu dobili ništa, a iza stečaja ‘Primorke’ stajale su određene grupe, koje su činili razni stečajni upravnici, sudije Privrednog suda i predstavnici tužilaštva. Nadamo se da će prestati te zaštite i da će radnici nakon osam godina ostvariti svoja prava”, kazao je on.