Društvo

Organizacija slijepih počela godinu sa optimizmom

by Vjera Knežević Vučićević | 30:01:2016 | 16:48:07

Zahvaljujući vrijednoj donaciji kompjuterske opreme neophodne za publikovanje časopisa “Pravo na riječ” i zvučnih knjiga, članovi Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj su ovu godinu počeli sa optimizmom.
 
Lokalna uprava je nastavila lijepu praksu pružanja pomoći jednom od najstarijih udruženja ovog tipa u državi, a predsjednik opštine dr Zoran Srzentić je tom prilikom obećao i unaprijeđenje saradnje.
 
“Barska lokalna uprava je uvijek imala sluha, ali i obavezu da pomaže ovo udruženje. Upravo jedan od vidova te saradnje je i donacija kompjuterske opreme koja je potpuno prilagođena potrebama vaših članova” - naveo je na prijemu organizovanom u opštini Bar dr Srzentić.
 

Predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj Veselin Joketić je istakao da je razumijevanje čelnika barske opštine za potrebe osoba oštećenog vida u proteklom periodu doprinijelo njihovoj socijalizaciji i integraciji u društvenu zajednicu.
 
“Zahvaljujući Opštini i donaciji kompjutera sa govornim softverom za slijepe, moći ćemo da nastavimo izdavanje zvučnog časopisa ‘Pravo na riječ’, koji se već 14 godina snima u Radio Baru, stanici sa kojom imamo izuzetno dobru saradnju. Vjerujem da ćemo uz podršku lokalne uprave realizovati i ostale aktivnosti značajne za djelovanje naše socio-humanitarne organizacije i time pomagati sugrađanima sa oštećenim vidom” - kazao je Joketić.
 
On navodi da je udruženje ovu godinu započelo nastavkom realizacije projekta Podrška inkluzije osoba sa oštećenim vidom za opštine Bar i Ulcinj, koji je djelimično finansiran od igara na sreću.
 
“Nezadovoljan sam visinom opredijeljenih sredstava - biće finansirano izlaženje časopisa ‘Pravo na riječ’, obuka osoba sa oštećenim vidom za korišćenje računara kao pomagala i troškovi električne energije. Po prvi put konkursom nije podržano plaćanje utroška vode, telefona, kancelarijskog materijala, goriva, prevoza, finansiranje održavanja sjednica Skupština Upravnog i Nadzornog odbora, kao ni sportske, kulturne i druge aktivnosti... Pred nama je stoga izuzetno teška godina, jer novac dobijamo upravo putem projekata. Na žalost u posljednjih pet godina Opština Bar ne raspisuje konkurse za dodjelu sredstava NVO sektoru. Kada je to bila praksa, naše udruženje je imalo specijalan status, jer nam je određeni procenat sredstava bio zagarantovan. Ovako zavisimo od jednokratnih novčanih pomoći od strane Opštine, što nije način za rješavanje svih problema” - ukazuje Joketić. On smatra da finansiranje ove i srodnih organizacija treba da se riješi na kvalitetniji način.
 
U saradnji sa podgoričkom Organizacijom slijepih realizuju projekat pod nazivom “Zapošljavanje osoba sa oštećenim vidom u Brajevim štamparijama i štamparijama na crnom tisku”.
 
“To je, u stvari, nastavak prošlogodišnjeg projekta. Nabavili smo opremu za rad štamparije koja neće biti isključivo za Brajevo pismo, već i za ono kojim se služe ljudi koji vide. Planiramo da pružamo usluge kopiranja, koričenja, izrade sertifikata i diplomskih radova. Očekujem da će uslovi biti povoljniji nego na drugim mjestima, a važno je i što će jedna osoba oštećenog vida dobiti posao” - objašnjava predsjednik Organizacije slijepih za dvije najjužnije crnogorske opštine.
 
Jedan od prioriteta za nesmetanu djelatnost je i angažovanje administrativno-tehničkog radnika, za šta su takođe potrebna finansijska sredstva. Pomoć očekuju od nadležnih u Opštini Bar.
 
Ipak, i pored brojnih poteškoća, Joketić očekuje da će se na kraju ove godine moći pohvaliti podjednakim učinkom i rezultatima po kojima će pamtiti 2015. goldinu, tokom koje su postigli najbolje rezultate za skoro sedam decenija postojanja.
 
“Među nizom značajnih projekata u protekloj godini izdvajam realizaciju dijela projekta ‘Podrška inkluzije osoba oštećenog vida’, izdali smo 12 brojeva zvučnog časopisa ‘Pravo na riječ’, a zahvaljujući javnim radovima koje finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore, realizovali smo i servis personalne asistencije. Zaposlili smo dvije radnice koje su pružale personalnu asistenciju kako nama u kancelariji, tako i jednom broju članova na terenu. Nakon uspješnog okončanja projekta ‘Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama oštećenog vida’ (obuka za veb community menadžera) dva naša člana su zasnovali radni odnos. Drugi projekat na kojem smo bili partneri je ‘Zapošljavanje osoba oštećenog vida kroz osnivanje Brajevih štamparija’, putem kojeg je još dva člana naše organizacije dobilo posao. Prošle godine je u našem Udruženju stručno osposobljena i jedna pripravnica, pa smo tokom njenog angažmana bili u mogućnosti da obiđemo sve članove na teritoriji Bara i Ulcinja i uradimo preciznu bazu podataka” - navodi Joketić.
 

On smatra da je kvalitet rada znatno poboljšan time što je predsjednik Udruženja od skoro profesionalno angažovan. Ova organizacija ima i izvanredne međunarodne kontakte. Sa srodnim udruženjem iz Smedereva potpisan je sporazum o saradnji, a slična povelja potpisana je i sa organizacijama iz Pule i Kopra. Dragocjenu pomoć proteklih godina dobijali su od Društva “Framog” iz Nirnberga, čiji je predsjednik Baranin Ljubo Dabović.
 
Članovi Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj se mogu pohvaliti i odličnim sportskim rezultatima. Na prošlogodišnjem regionalnom šahovskom prvenstvu, kojem je Bar bio domaćin, njen član je osvojio prvo mjesto. Bar je ugostio i učesnike Atletskog prvenstva za osobe sa invaliditetom. Ni tu rezultati nijesu izostali - Miloš Ranitović je osvojio tri prva mjesta i pehar za najboljeg takmičara. O tome da je pred najboljim atletičarem oštećenog vida u Crnoj Gori blistava karijera, svjedoči i osvojeno peto mjesto u skoku u vis na Svjetskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom, održanom krajem oktobra u Dohi. Miloš je ostvario isti rezultat kao i trećeplasirani takmičar, ali mu je bronzano odličje izmaklo jer je imao više neuspješnih pokušaja od njega.