Društvo

Barani na fešti Svetog Vlaha u Dubrovniku

by Darija Marđokić | 04:02:2016 | 12:34:03

Grupa od 37 Barana prisustvovala je juče otvaranju 1044. fešte Svetog Vlaha u Dubrovniku, zaštitnika tog grada i biskupije.
 
Hodočasnici su se sastali rano ujutro ispred hotela “Princess”, a u Dubrovnik su stigli u 10 časova, kada je i počelo svečano euharistijsko slavlje.
 
Nakon svete mise koju je predvodio papin izaslanik, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, slijedila je tradicionalna procesija gradom.

 
Velika procesija s moštima svetog Vlaha najsvečaniji je dio fešte i zaštićena je kod UNESCO-a kao nematerijalna baština. U okviru praznika Sv. Vlaha ilii Sv. Blaža, svake godine se po crkvama dijeli “blagoslov grla”.
 
Za Dubrovčane, ovo je najveći praznik, a ove godine slavili su dupli jubilej – 1700 godina od mučeničke smrti sveca i 600. godina dubrovačkog zakona o zabrani trgovine robljem.

 
Pored brojnih biskupa, ceremoniji je prisustvovao i nadbiskup barski i primas srpski monsinjor Zef Gaši.
 
Već četvrt vijeka Barani prisustvuju proslavi Sv. Vlaha u Dubrovniku. Prevoz se organizuje u okviru Barske nadbiskupije i kotorske biskupije. Ove godine, Barane je na ceremoniju predvodio Božo Šaltić, a najstariji je bio osamdesetpetogodišnji Pavle Marđokić.
 
Interesantna je činjenica da na ovu feštu idu Barani sve tri vjere.