Društvo

Vugdelić i Pavlović imaju najbolju pjesmu o vinu

by Darija Marđokić | 10:03:2016 | 19:56:46

Pripreme za predstojeći XIX Festival vina i ukljeve koji će se održati u Virpazaru 12. i 13. marta privode se kraju.
 
Predsjednik MZ Crmnica Đuro Pejović objasnio je za Radio Bar i Bar Info razloge višemjesečnog odlaganja Festivala.
 
“Od decembra smo imali radove oko rekonstrukcije Starog mosta, pa se to odužilo i u januaru. U februaru su nas pratili loši vremenski uslovi, ali evo konačno ovog vikenda u Virpazaru, u čast Skadarskog jezera i čuvenog crmničkog vina, po devetnaesti put organizujemo ovaj Festival“, kazao je Pejović.

 
Za Festival i nagradu za najbolje vino prijavila su se 32 izlagača sa prostora Crmnice, Ceklina, Zete, Beri, Doljana i Paštrovića.
 
“Stručna komisija AD Plantaže uradila je degustacionu analizu, rezultati su kod nas u mjesnoj zajednici, a proglašenje pobjednika će biti u nedjelju, u 14 časova“, objasnio je Pejović.
 
Posjetioci će na štandovima biti u prilici da probaju vrhunska domaća vina i prženu ukljevu, a prema riječima organizatora biće dovoljno hrane i pića za svakoga.
 
“Potrudili smo se da kao dobri organizatori obezbijedimo određene količine vina – oko 200 litara i dovoljno ukljeve koja je jedinstvena riba u Skadarskom jezeru. Moram da napomenem da smo ove godine imali problema zbog ribe. Kako se početak Festivala odlagao, tako smo zašli u mart, kad i nije baš vrijeme ukljevi. Ipak, mnogo ranije smo se pripremali, tako da smo određene količine ribe sačuvali i daćemo ih našim gostima na besplatnu degustaciju“, kazao je Pejović.
 
Osim proizvoda koji će izlagači ponuditi, organizatori su obezbijedili da se na svakom štandu nađu priganice i sir. Na Festivalu će biti i izlagači iz Udruženja maslinara Bara, čiji će specijaliteti moći besplatno da se degustiraju, a biće izloženi na starom dijelu Virpazara - između tri mosta.

 
Na prostoru ispred hotela “13. jul” svoje proizvode predstaviće proivođači rukotvorina. Svi koji žele da predstave svoje proizvode na predstojećem Festivalu, imaju priliku da to urade još danas i sjutra kod predsjednika MZ Crmnica Đura Pejovića, pozivom na broj 069/553-538.
 
Pejović je najavio i bogat muzičko-umjetnički program. Zvijezda prvog dana biće pjevačica iz Beograda Jelena Tomašević, a pored nje nastupiće Danica Nikić, KUD “Jedinstvo”, Etno grupa “Zora” i Padrino bend. Biće postavljena izložba karikatura Luke Lagatora i dodijeljene nagrade za najbolju pjesmu o vinu.

Pejović je eksluzivno za slušaoce Radio Bara i čitatelje portala Bar Info otkrio dobitnike nagrada za najljepšu pjesmu o vinu. “Prvu nagradu je osvojio Dragan Vugdelić, drugu Nedeljka Cica Pavlović, dok je treća pripala pjesniku iz Podgorice – Paviću Vujisiću”, rekao je Pejović.
 
Autori pjesma su bili šifrovani, a stručna komisija u sastavu predsjednik Milun Lutovac i članovi Rajko Joličić i Dragiša Simović je ocijenila najbolje.
 
U nedjelju nastupaju Folklorni ansambil “Rumija”, KUD “Sveti Jovan Vladimir”, “Grim bend”, “Lexington”, “Jesenjin”, guslari i rock bend “Akademia”. Drugog dana manifestacije biće proglašeni dobitnici nagrada za najbolje vino, a planirana je i regata kajakaša na dionici Lesendro-Virpazar.

Pokrovitelji manifestacije su Opština Bar i TO Bar.