Društvo

Bogat kulturno-umjetnički program u Ekonomskoj školi

by Darija Marđokić | 01:04:2016 | 21:12:21

Učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, uz podršku i zalaganje profesora, priredili su danas kulturno-umjetnički program „U susret majskoj zori“, posvećen danu ove škole (koji je bio 10. marta), ali i velikim jubilejima naše države – 1000 godina od smrti kneza Vladimira Dukljanskog i 10 godina od obnove crnogorske nezavisnosti.
 
Na samom početku programa prisutne je pozdravila direktorica škole Tanja Spičanović, kazavši da ih je na ovoj manifestaciji okupilo nastojanje da kod učenika razviju svijest o važnosti poznavanja prošlosti i želja da daju svoj doprinos obilježavanju nekoliko važnih datuma.

 
„Obilježavajući događaje prošlosti, činimo slavu budućnosti, utiremo put vrijednostima koje su nas izgradile i odredile. Dvadesetprvog maja 2006. godine svanula je najljepša majska zora u novijoj crnogorskoj istoriji. Tog dana obnovljena je crnogorska nezavisnost. U susret deceniji od obilježavanja tog značajnog datuma, učenici i profesori naše škole pripremaju niz prigodnih aktivnosti, a ovo je samo jedna od njih. Prije tačno sto godina, suton dinastije Petrovića započet je njenim egzilom u Francusku. Poštovanje prema prvom crnogorskom kralju nas obavezuje da se prisjetimo tih kobnih događaja, jer oni koji se ne sjećaju prošlosti, osuđeni su da je ponove. Ove godine navršava se i hiljadu godina od smrti kneza Vladimira Dukljanskog. Kult Svetog Vladimira, koji utemeljuje suživot i toleranciju tri vjere i čini Bar istinskom prijestonicom multikulturalizma, obavezuje nas da se ovom jubileju sa posebnom dozom poštovanja posvetimo. Na kraju, najskromniji od svih, ali nama svakako veoma važan jubilej jeste 13 godina postojanja naše škole. Ono što je čini specifičnom jeste koncept zajednice, koji u sebe uključuje međuljudsko poštovanje i uvažavanje, brigu, povjerenje i ispunjavanje obaveza. Ova škola ne bi bila ono što jeste da nije profesora koji predano i odgovorno rade sa učenicima, roditelja koji i svojim današnjim prisustvom potvrđuju da osjećaju važnost školskih događaja i prepoznaju posebnost ove ustanove kojoj su ukazali povjerenje da školuje njihovu djecu i naravno učenika, koji marljivo i savjesno koračaju stazom znanja, krčeći i neke sopstvene puteve“, kazala je Spičanović.

 
Iako relativno nova školska ustanova koja pruža stručno obrazovanje u različitim oblastima privrednih djelatnosti, svijest o čuvanju i njegovanju vlastite baštine zastupljena je u radu školskih sekcija Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole. Tako je program koji su priredili bio prilika da dio učenika pokaže svoje talente kroz pjesmu, recitaciju i glumu.
 
Bogat kulturno-umjetnički program započeo je izvođenjem izvorne pjesme „Jutros mi je ruža procvjetala“ u interpretaciji Slađane Janković i Arnele Gerine. Janković je i zatvorila program kompozicijom „Čaršija“.

 
Posljednju pjesmu kralja Nikole koju je napisao 1917. godine u Francuskoj „Crna Gora“ recitovala je učenica prvog razreda Jelena Bokan. Nakon toga su učenici drugog razreda Vukan Vujačić i Katarina Vukmanović pripremili kratak istorisjki osvrt povodom stogodišnjice Medovske tragedije, a učenik četvrtog razreda Aldin Metanović kazivao je govor Veljka Vlahovića, crnogorskog revolucionara i humaniste.

 
 
Povodom obilježavanja hiljadugodišnjice smrti kneza Vladimira Dukljanskog, dramski studio „Entuzijasti“ izveo je predstavu „Vladimir i Kosara“ nastalu prema tekstu dramskog pisca Aleksandra Popovića 1988. godine. Uslijedila je interpretacija kompozicije „Rolling in the deep“ koju je na flauti izvela Kristina Radović, a potom i recitacije – pjesmu „Daffodils“ engleskog pisca Vilijama Vordsvorta recitovala je učenica prvog razreda Teodora Breškić, učenica četvrtog razreda Edina Osmanović kazivala je stihove pjesme „Vragolije“ Branka Radičevića, dok je „Kišu“ interpretirala učenica drugog razreda Arnela Gerina. Kratak prikaz školskog lista prezentovao je učenik četvrtog razreda Albert Alić.

 
 
Na kraju programa, direktorica Tanja Spičanović je, u ime škole, iskazala zahvalnost socijalnim partnerima koji su tokom ove godine pomogli rad škole, i uručila zahvalnicu hotelu „Princess“ za podršku i realizaciju praktične nastave.