Društvo

Pašteta od maslina najbolji biznis plan

| 06:04:2016 | 09:20:20

U Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi juče je održano četvrto školsko takmičenje za najbolji biznis plan.

Svoje kreativne ideje, pretočene u konkretne biznis planove, predstavilo je 11 učeničkih timova. Nakon skoro dvomjesečnog rada, budno praćenog i podržavanog od strane njihovih nastavnika-mentora, učenici su, prezentirajući svoje biznis planove, prisutnima pokazali da posjeduju preduzetnički potencijal i energičnost da se upuste u ostvarivanje inovativnih vizija.

Timove je ocjenjivao žiri sastavljen od predstavnika Biznis start up centra, Ivane Tomašević i Vesne Markoč, zatim predstavnika Preduzetničkog centra, Neđeljka Đurovića, kao i predstavnika škole, profesorice Slađane Markoč i pedagoga, Šahina Šabotića.

Prema ocjenama žirija, prvo mjesto osvojio je tim "Antivari maslina" sa idejom "Pašteta od maslina kao gastro-suvenir". Članovi ovog tima bili su Anđelo Šućurović, učenik III razreda-smjer tehničar kulinarstva, zatim Zorana Jovanović i Erol Jašarović, učenici IV razreda-smjer tehničar prodaje. Oni će predstavljati školu na nacionalnom takmičenju za najbolji biznis plan, koje se održava u Podgorici, 5. maja ove godine, u organizaciji Centra za stručno obrazovanje.


Drugo mjesto pripalo je ideji "Prodaja solarnih panela" koju su prezentirali učenici III razreda, Kristina Lukolić i Ilija Vukčević. Trećeplasirana je bila ideja "Sweet cube" koja promoviše nove oblike i vrste lubenica, a njene autorke su učenice III razreda, Anđela Leković i Anita Jovanović.

Sva tri najbolja biznis plana učestvovaće na „Berzi preduzetničkih ideja“, koja se održava 9. maja na Univerzitetu Donja Gorica. Ono što je ove godine novina jeste da su za najbolje biznis planove obezbijeđene i novčane nagrade u iznosu od 70€ za prvo mjesto, 50€ za drugo i 30€ za treće mjesto. Pobjedničkim timovima nagrade je uručila direktorica škole, Tanja Spičanović.


Inicijator i glavni organizator takmičenja, profesorica Vesna Vulić, ističe da je zadovoljna kvalitetom prijavljenih radova.
"Iz godine u godinu ovim takmičenjem nastojimo da promovišemo duh preduzetništva. Cilj nam je da podstaknemo učenike da tragaju za idejama i da ih ohrabrimo da razmišljaju na nov i preduzimljiv način. Ovo je dobra prilika da učenici na konkretan način pokažu znanja i vještine koje su stekli tokom nastave. U pripremi učenika za izradu biznis planova ove godine se uključio i novoformirani Peduzetnički centar. Iako smo zadovoljni interesovanjem učenika, primjećujemo da je broj prijavljenih radova neznatno manji u odnosu na prethodne godine, a razlog tome je što ove godine u takmičenje nijesu bili uključeni učenici turističkog smjera, jer se po izmijenjenom planu i programu nastavni predmet Preduzetništvo na tom smjeru pohađa tek u IV godini, a ne u III kao do sada. Stoga naredne godine s pravom možemo očekivati mnogo veći broj radova.", naglasila je Vulić.

Mentori učenicima tokom izrade biznis planova, osim profesorice Vulić, bile su i ostale profesorice ekonomske grupe predmeta-Šehrija Hadžibegović, Nataša Vujadinović i Vesna Dobrković.