Društvo

VIDEO: Prezentacija turističkih kataloga na Brajevom pismu

by Vesna Šoškić, photo Anto Baković | 06:04:2016 | 18:16:15

Turistička organizacija Bara štampala je svoje kataloge, propagandni materijal i foto-monografiju "Na dvije čarobne obale", na Brajevom pismu, kako bi materijal koji promoviše turističke potencijale grada pod Rumijom bio dostupan i licima sa oštećenim vidom.

 
Katalozi "Dobrodošli", "Kultura-atrakcije-legende" i foto monografija "Na dvije čarobne obale", koje je TO Bara štampala na Brajevom pismu, omogućiće da osobe sa oštećenim vidom, koje su gosti Bara, ali i slijepi iz Bara i Ulcinja, budu ravnopravni sa ostalim građanima i turistima.
 
"Ovo je prvi ovakav primjer podrške osoba sa oštećenim vidom u Crnoj Gori", naglasio je Veselin Joketić, predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj. On je istakao da od danas osobe sa oštećenim vidom, koje znaju da čitaju Brajevo pismo, mogu da se upoznaju sa ljepotama barske obale i kulturno-istorijskim spomenicima, kao i da će to biti podsticaj i svim ostalima da nauče pismo namijenjeno slijepima.

 
“Do tada u okviru časopisa ‘Pravo na riječ’, snimićemo propagandni materijal i on će tako u audio izdanju moći da čuju svi slijepi, koji inače, redovno slušaju ovaj specijalizovan časopis, ne samo u Crnoj Gori, već i u zemljama bivše Jugoslavije i regiona", kazao je Joketić.
 
On se zahvalio i predsjedniku opštine Bar dr Zoranu Srzentiću, koji je prisustvovao promociji, i koji je, kako je istakao, "od kada je došao na funkciju pokazao puno razumijevanje za potrebe ove socijalno-humane asocijacije".
 
Neda Ivanović, direktorka TO Bara, smatra da je ovakav projekat podrška osobama sa invaliditetom uopšte, ali i sve većem broju slijepih koji turistički posjećuju barsku opštinu.

 
“U želji da imamo što veći broj gostiju došli smo na ideju da štampamo propagandni materijal na pismu za slijepe. Imali smo podršku Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj u cijelom poslu i došli do rezultata. Raduje nas što će i slijepi, naši sugrađani i turisti moći da čitaju o bogatoj turističkoj ponudi našeg grada. Podstaklo nas je i to što je u našu TO i informativne biroe prethodnih godina dolazio sve veći broj turista sa oštećenim vidom i na ovaj način pokazaćemo i prema njima predusretljivost i pomoći im da bolje upoznaju našu obalu", naglasila je Ivanović.
 
Promocija propagandnog materijala TO Bara na Brajevom pismu, održana je u hotelu "Sidro", u prisustvu, pored predsjednika opštine dr Zorana Srzentića, i drugih predstavnika lokalne uprave, javnih preduzeća i prijatelja TO Bara i Organizacije slijepih.