Društvo

NVO Povjerenje održala radionice u Ostrosu i Baru

by Željko Milović | 08:04:2016 | 09:20:25

U okviru projekta “Prevencija bolesti starijih žena i žena sa invaliditetom sa posebnim akcentom na prevenciju raka dojke”, realizovane su brojne aktivnosti NVO Povjerenje, a juče je, u saradnji sa Domom Zdravlja Bar i NVO Zdrava dona Montenegrina započeta u Ostrosu i Baru serija predavanja o prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke.                                             
 
U ambulanti u Ostrosu i u Dvorcu Kralja Nikole na Topolici o važnosti ovih pregleda govorila je specijalista, onkolog, Dr Nada Cicmil iz  KBC Podgorica, saradnik NVO Zdrava dona Montenegrina.                        

 
“Interesovanje žena u Ostrosu bilo je izvanredno. Ljubaznošću osoblja Ambulante Ostros i Dr Ganimete Hože, upoznali smo se sa istorijatom ambulante, a sa posebnim ponosom su nam pokazali tablu sa slikama svih koji su radili tu. Predavanje dr Cicmil, koja je pripremila prezentaciju na albanskom jeziku, izazvalo je veliku pažnju. Nakon saznanja da nijedna od prisutnih žena nije bila na mamografskom pregledu, koji se po najnovijim preporukama u okviru programa prevencije mora uraditi nakom pedesete godine, dogovoreno je da se, u saradnji sa bolnicom u Baru, to organizovano uradi, a da će NVO Povjerenje organizovati prevoz”, kazala je medijima dr Gina Masoničić, rukovodilac NVO “Povjerenje”. 
 
Posjećenost na radionici u Baru je bila vrlo slaba (samo tri žene su bile prisutne), ali je radionica ipak održana, a dr Cicmil je razgovarala sa zainteresovanim ženama.                                               

 
NVO “Povjerenje” nastavlja s realizacijom ovih i sličnih predavanja, značajnih za zdravlje žena. Naredne sedmice planirali su razgovor u Sutomoru i Virpazaru.
 
Tokom januara počelo je sa radom ljekarsko savjetovalište i program psihološke podrške. Uglavnom se radi o individualnim radionicama. U okviru programa prevencije održane su dvije  radionice, od kojih je radionica posvećena herbalnoj medicini izazvala veliku pažnju.