Društvo

Barski srednjoškolci u posjeti Kakarickoj gori

by Željko Milović | 15:04:2016 | 08:58:49

U okviru projekta “Tvoje ne znači sve“ - program interaktivnih radionica u cilju prevencije bolesti zavisnosti grupa od 42 profesora i učenika Gimnazije “Niko Rolović”, Ekonomsko-ugostiteljske  škole i Srednje poljoprivredne škole posjetila je, u organizaciji NVO Povjerenje, Javnu ustanovu za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori.
 
“Kao i prošle godine, naišli smo na izuzetan priijem, za šta su zaslužni Dr Ljubinko Kaluđerović, neuropsihijatar, narkolog i naš sugrađanin Semir Begzić, koji je učestvovali u realizaciji dosadašnjih radionica. Uz zahvalnice za dobru saradnju, našim domaćinima smo predali  sportske rekvizite, koje su poklon OK ‘Luka Bar’ i Brana Radovića, vlasnika firme ‘Haliotis’. Nakon uvodnih informacija koje su nam dali, govorila su dva mlada čovjeka, klijenti ustanove. Profesori Ana Barjaktarović, Sait Adrović, Nataša Šljivić i Milanka Okuka su pripremili svoje učenike tako da su oni, inspirisani pričom, puna dva sata znalački postavljali pitanja. Od onog kako su počeli, šta bi rekli ćčanovima porodice, za čim žale, do - kakva je njihova poruka. Oni su vrlo strplivo odgovarali na sva, pa i lična pitanja, kao i o programu ‘12 koraka’ koji se realizuje u ovoj ustanovi”, rekla je za Bar info dr Gina Masoničić, rukovodilac NVO Povjerenje.

 
Njihova poruka je, kaže ona, prije svega - nikad ne probati, “jer je ovo život propuštenih šansi, počneš sa travom u šesnaestoj, a probudiš se u trideset devetoj. A šta je između, ne znaš, i još gore, nije te briga”.
 
Gosti iz Bara imali su priliku da vide uslove u kojima klijenti ove ustanove žive. “Paviljoni su prostrani, besprijekorno čisti, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak. Sportska sala, teretana, sportski tereni, fudbalsko igralište. Za radnu terapiju, koja je deo terapijskog programa, rasadnik, vinograd - sve uređeno pod konac. Brojni umjetnički radovi, koji ukrašavaju zidove i prostorije centra, nastaju u dobro opremljenoj umjetničkoj radionici, gdje rade pod rukovodstvom akademskih slikara. Fotografije na zidovima svedoče o brojnim aktivnostima koje se realizuju – književne večeri, pozorišne predstave, turniri u malom fudbalu, tenisu...”, kaže dr Masoničić. 
 
Projekat se nastavlja sljedeće nedelje u četvrtak 21. aprila, u Dvorcu Kralja Nikole, kada će se održati završna radionica “Tvoje ne znači sve”,  na kojoj će učenici sve tri škole da svoj način dati viđenje ovog problema, tj. bolesti zavisnosti.

 
NVO Povjerenje će, u saradnji sa Domom Zdravlja Bar i NVO Zdrava dona Montenegrina, nastaviti sa realizacijom projekta “Prevencija bolesti starijih žena i žena sa invaliditetom, sa posebnim akcentom na prevenciju raka dojke”, organizovanjem predavanja na kojima će onkolozi govoriti o prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke. Predavanja će se održati u utorak 19. aprila u 10:00 u ambulanti u Virpazaru i istog dana u 13:00 u ambulanti “Dr Petar Vuksanović“ u Sutomoru.