Društvo

I Srednja ekonomska dala krv

by Ivanka Leković | 22:04:2016 | 17:46:08

Opštinska organizacija Crvenog krsta i Društva dobrovoljnih davalaca krvi “Luka Bar” i “Željeznička stanica Bar”, sa Odjeljenjem za transfuziju barske bolnice, i ove godina su nastavili sa godišnjim akcijama dobrovoljnog davanja krvi sa profesorima i maturantima barskih srednjih škola. Prva akcija održana je juče u Gimnaziji, dok su danas od 13 sati rukave zasukali učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole. Krv je dalo 14 učenika i četiri profesora.

Dugo pred ulazom u školsku biblioteku nije bila veća gužva, a unutra - ljekari Službe za transfuziju,  aktivisti Crvenog krsta i članovi Društva dobrovoljnih davalaca krvi.

 
Među prvima, danas je krv dala profesorica  Svetlana Useinović, i otišla pravo na čas. Poslije nje su to uradili mladi davaoci.

“Profesor Neđeljko Đurović, i sam jedan od davalaca, rekao nam je za davanje krvi. Ja sam htjela da to uradim i prošle godine, ali nisam mogla, jer sam bila premlada. Sad imam 18 godina i mogu da dam krv, iako se, iskreno, bojim igle. Moje malo će možda nekome biti mnogo” - kazala je Jelena Đuričković.


Među davaocima bio je i Spasoje Caković, odbojkaš. On kaže da su ga na ovo naveli humani razlozi, da mu nije teško palo i da se dosta njegovih drugova i drugarica odazvalo pozivu da daju krv. “Planiram da nastavim sa ovim i budem dobrovoljni davalac krvi” - ističe on.

Igor Jovetić danas nije, zbog prehlade, smio da da krv. Ipak, kaže, učestvovaće već u sljedećoj akciji, koja se 11. maja organizuje u Poljoprivrednoj školi.