Društvo

Rekordan broj rasa na izložbi pasa Adriatic Cup

by Silvija Vukelić | 24:04:2016 | 18:43:28

Dvodnevna kinološko-turistička manifestacija “XXIII Adriatic Cup 2016” - tradicionalna CACIB međunarodna izložba pasa svih rasa, održana je tokom vikenda na platou ispred Sportske dvorane “Topolica” u organizaciji Kinološkog društva “Jadran” iz Bara.
 
Publika je imala priliku da vidi 575 pasa, sa rekordom kupa - prijavljenih 145 rasa. Neke poput brazilskog terijera, ilirskog ovčara i finskog laphunda prvi put su predstavljene crnogorskog publici.
 

“Veoma sam zadovoljan kako je sve proteklo. I za mnogo veće sredine od Bara i Crne Gore je toliko pasa i rasa veliki uspjeh. Kvalitet je bio odličan. Sudijski kadar vrhunski. Izlagači su došli iz svih evropskih zemalja, imali smo i pse iz Indonezije, Japana, Izraela. Vrijeme nam nije bilo naklonjeno, ali, iako je drugog dana padala jaka kiša, ocjenjivanje je proteklo u najboljem redu i bez ikakvog incidenta. Vjerujem da su i izlagači zadovoljni, jer nije bilo nijedne primjedbe, ni na račun organizatora, ni na račun sudija”, kazao je za Bar Info i Radio Bar predsjednik Kinološkog društva “Jadran” Miodrag Vreteničić, istaknuti crnogorski kinološki sudija i generalni sekretar KSCG.
 
Najljepši pas izložbe CACIB Bar 1 i čitavog XXIII Adriatic Cupa je francuski buldog CH Coco Vialatte Last Samurai, vlasnika Kazuki Jamanake iz Japana.
 

“Pas koji je pobijedio se zove Ruka. Rođen je u Japanu gdje žive i njegovi vlasnici. Došao je kod nas prije dva mjeseca iz Amerike. Svaki pas se rodi sa nekim svojim prirodnim kvalitetom, a na vlasniku ili onome ko se brine o psu je da pokuša izvući maksimum od njega, da ga pripremi za izložbu tako da bude u dobroj tjelesnoj i mentalnoj kondiciji. Ruka je zanimljiv i veseo pas, i sa njim je lako raditi jer super sarađuje. Do sada je pobjeđivao na brojnim izložbama van Evrope, nedavno  je došao kod nas i ima odlične rezultate. Inače, u Baru nismo prvi put. Obje izložbe su bile prekrasne. Bez obzira što je padala kiša, prezadovoljni smo i stvarno smo se lijepo osjećali”, kazao je Ante Lučić, profesionalni vodič iz Hrvatske i handler pobjedničkog psa.
 
Najljepši mladi pas i pobjednik CACIB BAR 2 je šesnaestomjesečni labrador retriever odgajivačnice pasa “Sweet years” Mirjane Stojmirović iz Beograda.
 

“Prezadovoljna sam i zaista iznenađena. Vjerovali smo u našeg psa i željeli smo pobjedu, ali ovo je zaista fantastično. Organizacija je na visokom nivou, kao i svake godine, i imam samo riječi hvale”, s osmjehom je kazala Stojmirović.
 
Po njenom mišljenju, za dobar rezultat treba voditi brigu o kvalitetu dlake, ishrani, anatomiji prije svega, uz redovno održavanje i tretiranje dlake, kvalitetnu hrana i vitamine koji prate to i dobar trening.
 
“Potom, da bi se pas u ringu predstavio na pravi način, veliku ulogu ima hendler, on obavlja veći dio posla. Jako je važna dobra saradnja psa i vodiča. Najbitnija je prezentacija. Tako da, pored kvaliteta, pas treba da bude kompaktan da jedinka i on budu u cjelini. Ja sa svojim psima radim najbolje što mogu, ali i uvijek iznova i iznova učim”, naglašava Stojmirović.
 

Najbrojnije vrste na izložbi bili su američki stafordski terijer i buldog , skoro 30 po kategoriji. I ove godine Barani su se odazvali u velikom broju, pa je svoje ljubimce predstavilo četrdesetak izlagača iz našeg grada. U uži izbor ušli su oštrodlaki jazavičar Kristine Marljukić, njemački kratkodlaki ptičar Miša Marstjepovića i engleski seter Nikole Dumezića, te cane corso Luke Paladina.
 

Evo i rezultata sa obje izložbe.
 
CACIB Bar 1: Najljepši pas izložbe (ujedno i Adriatic Cupa) je francuski buldog CH Coco Vialatte Last Samurai, vlasnika Kazuki Jamanake iz Japana. Drugi je australijski ovčar Seventy Seven O’All O’Key vlasnice Larise Kozlove iz Rusije, a treći njufaundler Charming Prince of Gentle Black Gigant vlasnika Marine i Bernharda Šuliga iz Austrije.
 
CACIB Bar 2: Najljepši pas izložbe je labrador retriever Sweet years Labradors traffic jam, odgajivačnice iz Beograda Mirjane Stojmirović, drugi buldog CH Coco Vialatte Last Samurai vlasnika Kazuki Jamanake iz Japana, a treći cane corso Retro roshe vendetta vlasnice T. Burchenkove iz Rusije.