Društvo

Crveni krst poveo Romkinje na izlet u Stari Bar

by CdM | 24:04:2016 | 18:50:41

Crveni krst Crne Gore je, kroz projekat “Izgradnja otpornosti RE lica u Crnoj Gori”, koji je finansijski podržao Danski Crveni krst, organizovao jednodnevni izlet u Stari Bar za 40 žena romske populacije i osam žena iz okruženja područja kampova Konik, sa ciljem njihovog zbližavanja.
 
Kao redovne učesnice radionica “Porodični centar”, koje Crveni krst Crne Gore realizuje od 2004. godine u Kampu Konik, a koja imaju za cilj jačanje žene i njene uloge porodici, žene su izrazile želju da posjete upravo Stari Bar.
 
Obišle su tvrđavu, crkvene objekte koji se nalaze unutar nje, Škanjevića i Omerbašića džamiju, i na kraju izleta se zasladile u poslastičarnici Karađuzovića kadaifom i sultan-sudžukom.
 
Kako ističu iz Crvenog krsta, planiraju da do kraja godine organizuju još tri slična izleta na mjesta za koja žene pokažu najveće interesovanje, jer oni “pružaju mogućnost ženama da upoznaju zemlju u kojoj žive od 1999. godine, saznaju više o istoriji i tradiciji Crne Gore, kao i da posjete kulturno-istorijske spomenike naše zemlje”.