Društvo

Rekordan broj pelikana na jezeru

| 10:05:2016 | 17:40:23

Nacionalni park Skadarsko jezero trenutno je dom za 178 pelikana, utvrđeno je prilikom posljednjeg brojanja ptica, koje je organizovano 7. maja, a predstavljeno danas, povodom obilježavanja Dana pelikana.
 
Predstavnici Nacionalnih parkova Crne Gore i Nacionalnog parka Skadarsko jezero saopštili su da je, od 178 izbrojanih ptica, oko 30 mladih.
 
Kako su naveli, riječ je o odličnim rezultatima ne samo za Crnu Goru, već i za region, jer trenutni broj pelikana prevazilazi sve rekorde koji su bilježeni u prethodne tri decenije.
 
“To je za nas sjajna vijest i odlični rezultati. Dosta truda uloženo je od strane Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, NP Skadarsko jezero i svih koji su se ujedinili oko sprovođenja projekta - Prirodnjački muzej, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, međunarodne organizacije, volonteri”, kazala je ornitolog NPCG Nela Vešović Dubak.
 
Ona je objasnila da su sprovođene mjere konzervacije i da su postavljane vještačke platforme kao mjesta za gniježđenje.
 
“Za sada su jedina lokacija za gniježđenje Pančeva oka. Uz analize kapaciteta jezera trudićemo se da to proširimo na još jedan rezervat - Crni žar. Nadamo se da ćemo učiniti da taj broj iz godine u godinu bude sve veći”, dodala je Vešović Dubak.
 
Direktor NP Skadarsko jezero Goran Škatarić podsjetio je da je taj park dom za 280 vrsta ptica, te da su neke od njih prorijeđene i ugrožene.
 
On je naglasio da je među ugroženim vrstama i pelikan, te da je NP Skadarsko jezero realizovalo brojne aktivnosti koje su rezultirale porastom broja te vrste.
 
“Danas smo tu da na neki način proslavimo uspješan rad i dobre rezultate prethodnih brojanja ptica, uz nadu da će se ovakav trend nastaviti i u budućnosti”, kazao je Škatarić. 
 
Projekt menadžerka ispred organizacije Noe Conservation Bjanka Prakljačić kazala je da, iako je broj pelikana značajno porastao, javnost mora imati u vidu da se i dalje radi o ugroženoj vrsti.
 
“Riječ je o velikoj ptici koja je tu šest mjeseci na gniježđenju i koja prilikom uznemiravanja može da izgazi svoja jaja i ptiće i uništi sav naš trud. Moramo biti oprezni, pažljivi i imati poštovanja prema tim pticama”, kazala je ona, naglasivši da posjetioci treba da drže distancu od najmanje 300 metara od kolonije pelikana.
 
Predstavnik Prirodnjačkog muzeja Crne Gore Andrej Vizi rekao je da pogled sa tornja u mjestu Stanaj pruža izvanredan pogled na koloniju pelikana, ali i da njihova vidljivost zavisi od količine vegetacije koja ih okružuje.
 
On je pozvao sve one koji žele da u Podgorici vide pelikana to učine u prostorijama Prirodnjačkog muzeja na izložbi “Priroda nas spaja”.
 
Dan pelikana obilježen je u Crnoj Gori i u Albaniji, a njime se želi podići svijest o značaju i očuvanju te vrste.