Društvo

Kako prevazići tremu u javnim nastupima

by Darija Marđokić | 11:05:2016 | 20:27:52

BSC Bar u prethodna tri dana organizovao je obuku pod nazivom “Vještine komunikacije i javnog nastupa”. Polaznici obuke, njih oko dvadesetak, bili su iz redova preduzetnika, aktivista nevladinog sektora, mladi koji su aktivni u lokalnom političkom životu Bara, a najveći dio grupe činili su učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole.
 
Trening su vodile Vesna Rajković Nenadić, urednica informativnog programa TV “Atlas” i Slavica Striković, trener iz NVO “Ženska Akcija”.

 
Iako je godinama u ovom poslu, Strikovićevu je iznenadilo to što je kod svakog polaznika obuke prepoznala istinsku potrebu da unaprijede lične i poslovne vještine.
 
“Čitav koncept ovog seminara osmislili smo tako da polaznicima pomognemo da prevaziđu tremu i nauče tehnike kojima se ona efikasno prevazilazi za kratko vrijeme. Neke od tih sistema za podizanja samopouzdanja su tehnike disanja i meditacija. Bilo da je u pitanju javni, ili medijski nastup, ili ako hoćete samo kvalitetno odgovaranje profesoru u učionici, treba da ostvarimo onaj efekat zbog kojeg sve to radimo – dobijemo bolju ocjenu, prodamo proizvod, dovedemo nove birače u svoju partiju...“, kazala je za Bar Info Striković.

 
Jedan od polaznika obuke, dvadesetosmogodišnji Dušan Masoničić, uprkos tome što iza sebe ima veliki broj javnih i medijskih nastupa, uvijek ima problem sa tremom. Dušan se prijavio za trening kako bi istu naučio da prevazilazi.
 
“Mislim da će mi ovaj trening dosta pomoći u narednom periodu jer smo naučili tehnike disanja, vještine komunikacije i slušanja drugih ljudi. Naučeno ću uspješno primjeniti u nekim sledećim javnim nastupima. Naučili smo da je priprema najvažnija, prva dva dana smo se pripremali za treći, kada smo imali snimanje kamerom. Na kraju smo analizirali svoje nastupe i zaključili da smo svi napredovali u odnosu na početak“, objasnio je Masoničić.
 
BSC Bar će i u narednom periodu organizovati slične seminare, a njihove aktivnosti možete pratiti putem internet stranice www.bscbar.org ili putem Facebooka.