Društvo

Prvi put nošene uniforme garde po dizajnu Miranović

by Željko Milović | 27:05:2016 | 17:44:47

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić otvorila je danas u Golubovcima Vazduhoplovni operativni centar, a prilikom ceremonije članovi Počasne garde po prvi put su nositi novu uniformu, koja je urađena po idejnom rješenju istoričarke umjetnosti iz Bara mr Anastazije Miranović.
 
Predstavljajući novu uniformu članova Počasne garde, Pejanović Đurišić je izrazila uvjerenje da će nova uniforma gardista na pravi način oslikavati ljepotu i istorijski identitet Crne Gore.

 
Kako je istakla Miranović, inspiracija joj je bila tradicionalna crnogorska muška nošnja, posebno džamadan, “izuzetno elegantan i dekorativni dio odjeće”.
 
“Njegova primjena u elementima kroja i kopčanja ‘na preklop’ bila mi je polazište za vojničku bluzu paradne uniforme Počasne garde Vojske Crne Gore. Takođe, treba uzeti u obzir da i paradna uniforma mora biti praktična za nošenje i upotrebu, pa je i to uslovljavalo određena rješenja”, kazala je Miranović za “Partner”.
 
Nova uniforma gardista imaće crvenu bluzu, plave jahaće pantalone, jahaće čizme i crnogorsku kapu sa peruškom.

 
Bluza je sa desnim kosim kopčanjem i predstavlja kombinaciju stare oficirske gardijske bluze, sa ukrasima koji porijeklo vuku sa džamadana. Vez je izveden na gornjoj ivici preklopa, a na okovratniku i manžetnama su našiveni zlatni gajtani. Košulja je sa podignutim okovratnikom, kao logično rješenje za korišćenje u kombinaciji sa bluzom. Kapa je standardna narodna crnogorska, sa grbom na tepelaku (ponuđen je model i bez grba), oznakom garde i peruškom koja se po potrebi može skidati.
 
Jahačke pantalone su sa tankom zlatnom ivicom – egalizirom. Jahačke čizme su jednostavnog kroja, bez ukrasnih elemenata, slično modelu koji su nosili crnogorski oficiri i kralj Nikola, samo bez mamuza koje su tada bile obavezan detalj. Uniforma za članove vojnog orkestra se razlikuje po tome što oni umjesto jahaćih čizama i jahaćih pantalona imaju cipele i klasične pantalone.