Društvo

Ustoličen novi barski nadbiskup Rok Đonlešaj

by Željko Milović, photo by S.Zabijako | 28:05:2016 | 14:28:40

Danas je u konkatedrali Svetog Petra Apostola na Topolici tokom svečane mise, pred oko 700 vjernika iz Crne Gore, Albanije i sa Kosova, ustoličen 64. po redu barski nadbiskup Rok Đonlešaj (Rrok Gjonlleshaj).
 
Svetoj misi je prisustvovao veliki broj zvanica katoličke crkve, među kojima i apostolski nuncij za BiH i Crnu Goru Luigi Pezzuto, predstavnici Međunarodne biskupske konferencije "Sveti Ćirilo i Metodije", biskupi ili generalni vikari Dubrovnika, Skadra, Tirane, Prištine, Prizrena, Mostara, Kotora, ali i predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić, te vjerski velikodostojnici Bara - paroh Radoman Mijailović i barski imam Mujdin Miljaimi.  
 

Dosadašnji Barski nadbiskup, sada s titulom Nadbiskup u miru, Zef Gashi, zahvalio se vjernoj pastvi na 18 godina zajedničkog života i rada, podsjetio da je dvije trećine vjernika Barske nadbiskupije u dijaspori, a samo jedna u zemlji matici, i, nakon čitanja papske bule na latinskom, crnogorskom i albanskom jeziku, simbolički predao nadbiskupski pastirski štap novom nadbiskupu Đonlešaju.
 

U Papskoj buli (dekretu) prenešen je apostolski blagoslov novom nadbiskupu, uz želju za zdravlje i ljubav.

"Budući da je stara stolica dragog Bara nakon ostavke cijenjenog brata Zefa Gashija salezijanca bila u svetom čekanju pastira, na tebe, dragi sine, mislili smo. Ti si stalnom marljivošću obavljao služenje župe i radio stanice 'Marija', svjedočeći posebno posvećenje i brigu o ispovjedanju jevanđelja, kao i iskustvo u upravljanju dobara. Zato se činiš nama u potpunosti prikladan za ovu dužnost“, stoji, pored ostalog, u buli Pape Franja.


U prvom obraćanju vjernicima novi nadbiskup Gjonlleshaj je istakao "ljubav i spremnost na saradnju“.
 
"Poštovani predstavnici vjerske i državne vlasti u Crnoj Gori, imamo zajedničku odgovornost za sve stanovnike države da žive u miru i ljubavi, sporazumu i toleranciji, zajedničkom življenju i suradnji. U mom pastoralnom služenju nastojaću to postići i realizirati, jer to zaslužuju svi stanovnici Crne Gore. Molim se dragome Bogu da našu zajedničku suradnju, naš primjer dijaloga, uvide ljudi, da bi i oni živjeli zajedno u slozi i ljubavi, koja je u crnogorskom društvu karakterizirana iz kulturnog bogatstva koje dolazi iz različitih naroda i kultura koje žive ovdje. Pluralizam vjera, jezika i tradicija i vrijednota života. Taj pluralizam ne dijeli nego obogaćuje naše društvo“, rekao je Đonlešaj.
 

On je dodao kako je imenovan i ustoličen u jednoj od najstarijih nadbiskupija „koji su vodili veliliki pastiri i koji su ostavili svijetle tragove u vjeri i istoriji“, pa „želim da vam uzvratim dajući zahvalnost, služenje i ljubav, i želim naglasiti otvorenost crkve u Barskoj nadbiskipiji za sve ljude, bez razlike“.    
 

Na kraju Svete mise podijeljeni su pokloni iz četiri župe za starog i novog nadbiskupa, a u ime Bara uručene su rukotvorene u maslinovom drvetu Filipa Jovovića. Posebnu notu svečanosti dali su orkestri i horovi iz Bara, Podgorice i Tuzi, ali i korištenje drevnih crkvenih predmeta koji su vlasništvo Barske nadbiskupije, poput kaleža kojeg je 1857. austrijski nadvojvoda Maksimilian Habzburški, brat cara Franje Josifa, poklonio tadašnjem nadbiskupu Carlu Pootenu.