Društvo

VIDEO: Đonlešaj i Gaši: Različitosti i suživot obogaćuju

by Vesna Šoškić | 28:05:2016 | 16:00:57

U konkatedrali Svetog Petra apostola na Topolici danas je svečano inaugurisan novi barski nadbiskup Rok Đonlešaj (Rrok Gjonlleshaj), koji je na toj dužnosti naslijedio monsinjora Zefa Gašija (Zef Gashi). Đonlešaj je pozvao vjernike, ali i civilne vlasti da njeguju multietničnost i multivjerski sklad, koji su odlika Bara i Crne Gore.
 

Prvi intervju koji je msgr Đonlešaj dao bio je upravo za Bar Info i Radio Bar.
 

“Za mene je čast da sam ustoličen u jednoj od najstarijih biskupija i koja ima bogatu povijest. Vodiću duhovnu brigu o mojem stadu, o mojim vjernicima, ali želim i sa svima drugima surađivati da bih mogao voditi narod u Crnoj Gori i vjernike u Crnoj Gori na Božijem putu”, kazao je novi nadbiskup, i istakao da su različite kulture koje egzistiraju u Baru i Crnoj Gori “pluralizam koji ne dijeli, već obogaćuje”.
 
“To nije smetnja, to obogaćuje jednu državu. Moramo naučiti živjeti zajedno, surađivati, ljubiti jedni druge, jer Bog je jedan stvoritelj, on je stvorio sve ljude. Ne moramo se toga bojati, to obogaćuje”, naglasio je nadbiskup Đonlešaj.
 

Dosadašnji nadbiskup msgr Zef Gaši poželio je svom nasljedniku dobro zdravlje, dug život i istrajnost u radu.
 
“Drago mi je što su danas ovdje predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić, pravoslavni i islamski poglavari. Poželio sam novom nadbiskupu dobru saradnju sa vjernicima, ali i sa svim građanima Bara. Moramo čuvati tradiciju suživota, po kojem smo prepoznati i na širim prostorima”, kazao je dosadašnji nadbiskup, koji je 18 godina bio na čelu Barske nadbiskupije. On je istakao da je bio zadovoljan saradnjom sa vjernicima, građanima, opštinskim i državnim vlastima, naglašavajući da su uslovi bilo prilično teški.
 
“Prije svega, katoličkoj crkvi fali svještenički kadar, a drugi nedostatak je i to što je dvije trećine naših vjernika u dijaspori. Učinio sam ono što sam mogao učiniti, mislim da sam koliko-toliko ispunio misiju koja mi je bila povjerena dekretom Svetoga oca”, kazao je Radio Baru i Bar Infu Zef Gaši, koji je dodao da će i u penziji nastaviti raditi pastoralno, koliko mu to zdravlje dozvoli.
 
“Nemam obavezu voditi administraciju, ali trudiću se da pomognem novom nadbiskupu, zbog nedostatka svještenika, sve što budem mogao”, obećao je doskorašnji nadbiskup Zef Gaši.
 

Dvadesetogodišnja Aleksandra Milović iz Zubaca izrazila je oduševljenje što je prisustvovala svečanosti zvaničnog ustoličenja novog nadbiskupa.
 
“Vjernica sam, bilo je divno i svečano. Od novog nadbiskupa očekujem da nas zbliži malo više, da budemo više zajedno i da se druži sa nama”, rekla je mlada Aleksandra.
 

Zorica Maljević je, takođe, vjernica. Kaže da redovno ide u crkvu.
 
“Drago mi je što sam prisustvovala ovom svečanom činu, sve je bilo kako treba, ne može biti ljepše, oduševljena sam. Od novog nadbiskupa očekujem sve najbolje, da bude sve kako treba i da bude još bolji od prethodnika”, kazala nam je Zorica Maljević.
 
Novi poglavar najstarije institucije u Crnoj Gori, barski nadbiskup Rok Đonlešaj rođen je 1961. godine u okolini Prizrena. Za sveštenika je zaređen 1987. godine i od tada je obavljao funkciju župnika u mnogim parohijama na Kosovu, a bio je i direktor vjerskog “Radija Marija”. Završio je klasičnu Gimnaziju u Subotici, a Filozofski i Teološki fakultet u Rijeci. U Bar je došao sa mjesta župnika u Prištini.