Društvo

I Barani u Nacionalnom udruženju ribara na moru

by Željko Milović | 15:06:2016 | 10:41:37

Crna Gora je dobila prvo Nacionalno udruženje profesionalnih morskih ribara, koje okuplja članove četiri ribarska udruženja sa područja Bara, Ulcinja i Herceg Novog (“Južni Jadran” i “Sidro” iz Bara, “Škver” iz Herceg Novog i “Udruženje ribara Ulcinj”). Osnivanje nacionalne organizacije ribara inicirao je prije tri godine doskorašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović.

Na sastanku koji je održan u Ministarstvu poljoprivrede, predstavnici ovog resora izrazili su zadovoljstvo što su ribari ispunili dogovor, bez obzira što je prošlo tri godine od pokretanja inicijative. Savjetnik za ribarstvo Deniz Frljučkić kazao je da su ribari napravili prvi korak u pravcu organizovanijeg djelovanja, ali i da im predstoji ozbiljan rad na uspostavljanju funkcionalnog udruženja koje će zastupati njihove interese u procesu evropskih integracija.

Prema riječima Frljučkića, Nacionalno udruženje imaće odmah priliku da pokaže snagu, s obzirom da je u toku priprema mjera podrške koje će biti dio Agrobudžeta za 2017. godinu i novog Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi.

Ribari su obaviješteni da je nedavno stupio na snagu pravilnik o potvrdi ulova, na osnovu kojeg je otklonjena barijera za izvoz svježe morske ribe iz Crne Gore. Od Nacionalnog udruženja se očekuje da u što kraćem roku pripremi planove rada i da Ministarstvu dostavi konkretne prijedloge koji imaju za cilj unaprijeđenje sektora morskog ribarstva.

Predstavnici ribarskih udruženja saopštili su da Nacionalno udruženje obuhvata više od 80% ukupnog broja registrovanih ribara u Crnoj Gori, te da su svi članovi prihvatili Statut Nacionalnog udruženja. Izrazili su spremnost da ispoštuju i raniju sugestiju Ministarstva da na čelo novoosnovane organizacije ne imenuju ribara, već stručno lice koje posjeduje menadžerske sposobnosti, administrativne vještine i razumijevanje za strateški pravac razvoja sektora.