Društvo

VIDEO: Prezentirani rezultati upravljanja otpadom

by Vesna Šoškić | 17:06:2016 | 15:50:57

U hotelu „Princess“ u Baru novinarima su prezentirani rezultati desetomjesečnog projekta „Upravljanje otpadom u opštinama Bar i Ulcinj“, koji je sprovela NVO Udruženje umjetnika „Vizija“ iz Golubovaca, a finansijski podržala Ambasada SAD u Crnoj Gori.
 
Kroz projekat „Upravljanje otpadom u opštinama Bar i Ulcinj“ organizatori su radili na podizanju svijesti kod svih struktura društva - od djece, odraslih, nadležnih službi i organa lokalne uprave o značaju rješavanja tog problema, koje je, prema riječima mr hemijske tehnologije i rukovodioca projekta profesorice Smiljane Vukićević, u našoj državi tek na početku.
 

"Svi smo svjedoci velikog problema, šta i kako sa velikim količinama otpada i kako zaštititi životnu sredinu. U našem projektu nije bilo sredstava za infrastrukturu, ali radili smo na podizanju svijesti“, kaže prof. Vukićević, koja ističe da je trenutno najveći problem deponije Možura za Bar i Ulcinj, oslobađanje gasa metana, koji nastaje prilikom truljenja otpada i širi se do okolnih naselja.
 
"Zbog vazdušnog strujanja gas se osjeća po okolnim naseljima i nephodno je horizontalno i vertikalno postaviti cijevi za njegovo kanalisanje. Takođe, potrebno je izgraditi reciklažni centar, transfer stanice i stočno groblje za leševe životinja, što mnogo košta. Transfer stanice bi trebalo izgraditi, prije svega u seoskim sredinama, gdje bi se sakupljao otpad, a komunalci ga periodično odvozili na deponiju. Tako da još ne možemo govoriti da je Možura sanitarna deponija u pravom smislu riječi“, rekla je Vukićević.
 
Vukićević ističe i da je deponija  prebukirana, jer je predviđena za obradu 70 tona dnevno, a u prosjeku na nju se dopremi 173 tone otpada.
 
„Da bi deponija bila održiva 20-30 godina, kako je i predviđeno, trebalo bi da obradi 70 tona dnevno smeća, a u ljetnjem periodu, zbog turistčke sezone i zbog toga što je opsluživala više gradova, do nje je stizalo i do 400 tona dnevno, tako da sam ja došla do prosjeka od 173 tone otpada dnevno na godišnjem nivou“, ističe Vukićević.
 

Milo Markoč, savjetnik u Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Bar, naveo je da su evropske direktive koje se odnose na odlaganje otpada 90 posto transponovane u naše nacionalno zakonodavstvo. Obaveza Crne Gore je da u procesu pristupanja EU, u skladu sa poglavljem 27, koje se tiče životne sredine, poštuje te standarde.
 
Na pitanje što je konkretno uradila Opština Bar u tom pravcu, Markoč je za Radio Bar i Bar Info kazao: „U toku je izrada projektne dokumentacije za sanaciju nekadašnjeg neuređenog odlagališta otpada ’Ćafe’, koji će, uz finansijsku podršku IPA fondova, biti završen do kraja 2017. godine. Projekat Centra za obradu otpada u sklopu Možure je završen. On podrazumijeva Centar za selekciju otpada, postrojenje za kompostiranje i postrojenje za obradu građevinskog otpada“, kazao je Markoč, koji je podsjetio da je Opština Bar, odnosno Komunalno preduzeće, u okviru projekta prekogranične saradnje, realizovanog prije tri godine, dobilo vozilo za sakupljanje otpada, 20 kontejnera za selektivno sakupljanje papira, 20 kontejnera za sakupljanje plastike i pet podzemnih kontejnera.
 
Davor Radinović iz JP  Komunalne djelatnosti Ulcinj istakao je da su selekciju otpada koju su započeli morali da prekinu, jer nijesu naišli na dobar prijem kod građana, a naveo je i glavne probleme sa kojima su suočeni ulcinjski komunalci.
 
„Jedan od najvećih problema je naplata komunalnih usluga i u samom centru, a da ne govorim o seoskim sredinama. Drugi veliki problem je odlaganje smeća na divljim deponijama. Komunalci se, uprkos tome, trude da rade punim kapacitetom", kaže Radinović.
 
Projekat „Upravljanje otpadom u opštinama Bar i Ulcinj“ realizovalo je Udruženje umjetnika „Vizija“ iz Golubovaca, koje se, osim umjetničkim, bavi i projektima iz ekologije. Učestvovali su i podržali cijelu priču, predstavnici lokalnih uprava, Komunalnih preduzeća, Komunalne policije, učenici iz gotovo svih škola, koji su osim literarnih i likovnih radova, dali  doprinos i kroz organizovane akcije čišćenja i uređenja okoline.
 
„Bili smo iznenađeni odličnim odzivom i porukama djece kada je u pitanju ovako važna tema. Naša osnovna namjera je i bila razvijanje svijesti kod djece, ali i svih ostalih o odnosu prema otpadu i životnoj sredini“, kazala je predsjednica „Vizije“ Slavka Klikovac.
 

Američka ambasada sa radošću je podržala projekat, jer je zaštita životne sredine i adekvatno upravljanje otpadom i globalno veoma važan cilj, kazao je u obraćanju novinarima predstavnik ambasade SAD Mark Vajnberg.
 
„Ponosni smo i srećni što smo mogli da pomognemo kroz program malih grantova. SAD gledaju na zaštitu životne sredine kao najvažniji cilj. Vozeći se od Podgorice do Bara i posmatrajući predivnu prirodu i ljepote, ponovo sam shvatio koliko je to važno“, istakao je Vajnberg.
 
Udruženje umjetnika „Vizija“ štampalo je i brošuru koja sadrži rezultate i zaključke projekta, kao i zbornik radova sa literarnim i likovnim radovima učenika koji su učestvovali u projektu.