Društvo

Morsko dobro: Izmjene, pa transformacija Sutomora

by Vjera Knežević Vučićević | 18:06:2016 | 14:17:06

Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić u razgovoru za Bar Info objašnjava zbog čega se na raspisivanje javnog poziva za zakup lokala u Sutomoru čekalo do druge polovine juna.
 
“Javni poziv za davanje u zakup onog broja terasa u Sutomoru, koji jesu po planu privremenih objekata, raspisan je tek sada zato što su prije desetak dana izmjenom i dopunom plana privremenih objekata koje donosi Ministarstvo održivog razvoja i turizma nama kao Javnom preduzeću stvoreni uslovi da možemo da raspišemo Javni poziv. Nakon toga ćemo imati ugovore i izdavati odobrenja za rad” - objasnio je direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić.
 
On je naveo i da je za oko 1.800 objekata u zoni Morskog dobra završen postupak izdavanja ugovora, osim Sutomora gdje je došlo do izmjene i tehničke dopune plana.
 
“Trudićemo se oni koji kroz zakonsku proceduru budu prepoznati kao kvalitetni korisnici državne zone u zakupu što prije dobiju rješenja i odobrenja za rad, kako bi spremno dočekali početak glavne turističke sezone” - najavio je Jelušić.
 

On procjenjuje da je dugoročno i namjensko korišćenje najvažnijeg državnog prostora Crne Gore uslovljeno realizacijom državne studije lokacije koja je usvojena za Sutomore.
 
“Njenom primjenom će Sutomore doživjeti potpunu transformaciju, kao što je to slučaj sa Tivtom, koji je izvanredan primjer kako valorizovati ljepotu crnogorske obale. Ova studija podrazumijeva da se na zapadnom dijelu plaže napravi privezište za 54 plovila srednje dužine, da se kompletna infrastruktura uradi na kvalitetniji način i da to turističko mjesto dobije karakteristike lungomara, a ugostiteljski objekti ljepši izgled i mogućnost da posluju tokom cijele godine. Plan privremenih objekata aktuelan do 2018. godine daje mogućnost valorizacije tog dijela morske obale, što zaslužuju i ugostitelji i građani i turisti” - ističe direktor Morskog dobra.
 

Ovaj plan je od posebnog značaja jer je Sutomore posljednjih godina prepoznato kao dio crnogorske rivijere koji se može pohvaliti ekskluzivnim hotelima visoke kategorije, pa se u sliku elitnog ljetovališta, koje na taj način gradi, nikako ne uklapa slika koju je to ljetovališe godinama projektovalo.
 
“Potrebna je ozbiljna transformacija, a svoj doprinos mogu dati i mediji. Pomenimo samo da u zapadnom dijelu obale već godinama postoji jedna urušena kućica sa deset kontejnera koji se nalaze ispred hotela visoke kategorije” - ukazuje Jelušić.
 
Direktor Morskog dobra objašnjava i da preduzeće lokalnoj samoupravi automatski vraća 50% sredstava koje ubere putem zakupa objekata sa prostora te opštine i to baš za namjenu uređenja obalnog područja, podizanje nivoa hortikulture...