Društvo

Spomen na 100 godina od herojske smrti Stjepa Zeca

by Vjera Knežević Vučićević | 29:06:2016 | 19:17:49

Da vrijeme ne može pregaziti poštovanje i pijetet prema herojskim djelima, potvrdio je unuk Stjepa Zeca - Zoran, koji je na stogodišnjicu od pogibije svog đeda okupio bližu rodbinu i organizovao mu pomen.
 
Stjepa su 28. juna 1919. godine strijeljali austrougarski vojnici.
 
“Na današnji dan u manastiru Savina obilježava se pomen 19-orici naših ljudi koji su strijeljani u tvrđavi Španjola kod Herceg Novog. Zahvalni Bokelji su podigli spomenik tim, kako su napisali, mučenicima i herojima. Nas četvorica iz familije Zec danas smo obišli taj spomenik i odali im poštu. Okupili smo se i ovdje i sa ostalim rođacima u nastojanju da pokažemo da nismo zaboravili Stjepovu žrtvu i hrabrost. Stjepo Zec je među prvima dao život za oslobođenje Spiča od tuđina za slobodu i lagodan život. Ne bih volio da se opet desi da neko od Zečeva ponovo mora da daje život za slobodu, već da nastavimo život u miru i blagostanju” - poručio je Zoran Zec, vlasnik restorana “Zec” na samoj obali plaže u Čanju.
 
“Žao mi je što se u vremenu kada se odaje pošta našim starima, niko nije sjetio njegovog herojskog čina i na neki način to obilježio” - istakao je Zoran Zec.
 
Stjepo Milov Zec se dobrovoljno prijavio da ide u Prvi Svjetski rat. Vratili su ga jer je imao desetoro djece. Ipak, u želji da ostavi trag za naredne generacije, otišao je u Sutomore, skinuo bistu Franca Jozefa koja se nalazila pored Velje vode, na sredini sadašnje ulice Obale Iva Novakovića, i bacio je u more.
 
“Nije dozvolio da iko ide sa njim kako ne bi stradao, već ju je sam bacio u more. Tu istu bistu su talasi poslije 57 godina nasukali na sutomorsku plažu. ‘Pobjeda’ je tada objavila tekst pod naslovom: ‘Ni more ga neće’. Na bistu je naišao mještanin koji je šetajući obalom tražio stvari koje je izbacilo jugo. Zahvaljujući Opštini Bar, a posebno Vjeri Kovačević, koja je bila predsjednica Odbora za dodjelu imena ulicama, jedna ulica u Čanju nosi ime Stjepa Zeca. Moj otac, pokojni Božo Stjepov, od 1971. godine se borio da postavi makar spomen-ploču i da izuzetno herojsko djelo njegovog oca ne padne u zaborav” - ispričao je za Bar Info Zoran Zec povodom obilježavanja stoljeća od Stjepove smrti.