Društvo

U biblioteci nov način prezentacije najčitanijih naslova

by Darija Marđokić | 01:07:2016 | 13:23:24

JP Kulturni centar Bar i Narodna biblioteka i čitaonica "Ivo Vučković“ danas organizuju prezentaciju najčitanijih naslova u biblioteci tokom 2016. godine na platou Doma revolucije od osam do 19 časova.

Uz izložene knjige, posjetioci mogu da dobiju i flajere sa katalogom knjiga koje knjižničarke predlažu za čitanje u narednom periodu.
Knjižničarke su izdvojile 25 djela, 15 za odrasle i 10 za djecu. Od knjiga za odrasle predlažu „Crnogorski roman“ Đura Radosavovića, „Pazi kojeg vuka hraniš“ Kenana Crnkića, „Rat nema žensko lice“ Svetlane Aleksijevič, „Kako biti Parižanka, gdje god da si“ An Berest, „Suncokreti na Trafalgaru“ Slobodana Vukovića, „Vesela nauka“ Fridriha Ničea, „Osama“ Vladimira Kecmanovića, „Stres“ Dušana Kosovića, „Istorija Crne Gore“ Živka Andrijaševića, „Sveti i prokleti“ Obrada Nenezića, „Svakog dana“ Dejvida Levitana, „Tajna uspešne dece“ Pola Tafa, „Mala knjižara u Parizu“ Nine George, „Nezaustavljiv“ Nika Vujičića i „Tvrđava sa devet kula“ Kais Akbar Omara.


Kada su u pitanju dječiji naslovi, izdvojene su: „Riba na drvetu“ Linde Malali Hant, „Obožavateljka“ Rejnbou Rauel, „Ostrvo avantura“ Inid Blajton, „Bića iz ZOO vrtića“ Dušana Pop Đurđeva, „Male morske i obalske priče“ Radmile Knežević, „Zvezda leta“ Keli Meklajn, „Ringišpil za dvoje“ Dragomira Ćulafića, „Pripovesti Barda Bidla“ Džoan Rouling i priče za dječake i djevojčice od pet godina.


Na pripremi prezentacije radile su knjižničarke Darinka Prosenica, Slavica Vukosavović, Jadranka Bošković, Zorica Milanović, Zorka Grulović i Irena Zeković, a rukovodilac Narodne biblioteke i čitaonice Mila Čordašević istakla je da će kolektiv biblioteke u cilju popularizacije knjige i čitanja uopšte, kao i povećanja broja korisnika bibliotečkih usluga, od sada, pa nadalje dva puta godišnje, početkom jula i krajem decembra, organizovati prezentaciju najčitanijih naslova za djecu i odrasle.

„Smatram da ćemo na taj način knjigu još više približiti čitaocima, a vjerujem da će i članovi biblioteke biti brojniji. U vrijeme prodora elektronske knjige i interneta koji dominira u svim sferama djelatnosti, nama u biblioteci to mnogo znači“, kazala je Čordašević.

Kruna današnje prezentacije najčitanijih naslova biće promocija knjige „Sveti i prokleti“ književnika, scenariste i dramaturga Obrada Nenezića, koja će se održati večeras u 21 sat ispred Dvorca kralja Nikole. Djelo je objavljeno u izdanju Kulturnog centra Bar, a održava se u okviru programa „U susret 29. festivalu“. Pored autora, govoriće recenzent knjige mr Goran Radojičić, izdavač Ćazim Nikezić i urednica Mila Čordašević.

Članarina u narodnoj biblioteci i čitaonici na godišnjem nivou za djecu iznosi pet eura, a za odrasle 10 eura. Biblioteka će tokom ljeta raditi od sedam do 14, a subotom od sedam do 12 časova.