Društvo

Brojni uspjesi obilježili godinu jubileja u Gimnaziji

| 05:07:2016 | 23:19:40

Iako školska godina u barskoj Gimnaziji “Niko Rolović” još nije završena, te predstoje popravni ispiti u avgustovskom roku, kraj juna je period kada se sumiraju rezultati rada u prethodnoj nastavnoj godini. Iz ove srednjoškolske ustanove su vrlo zadovoljni uspjesima koji su obilježili 95-u godišnjicu njenog postojanja.
 
“Od 162 učenika završnog razreda, koji su svi sa uspjehom završili razred, 21 učenik je dobitnik diplome Luča za odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta i primjerno vladanje u osnovnoj i srednjoj školi. Za diplomu Luča, koja se dodjeljuje za odličan opšti uspjeh i primjerno vladanje u osnovnoj i srednjoj školi, uslove je ispunilo 30 učenika. Gotovo trećina maturanata su nosioci jedne od diploma Luča. Činjenica je da je velik broj Lučonoša, ali treba imati na umu da tzv. Luča B ne podrazumijeva sve petice već samo odličan opšti uspjeh, te da se u našu Gimnaziju upisuju najbolji učenici iz svih barskih osnovnih škola. Na primjer, ove godine je u prvi razred upisano 46 učenika sa svim peticama iz osnovne škole.”, kažu u barskoj Gimnaziji.

 
Njihovi učenici su imali i zapažene rezultate na takmičenjima znanja. Na državnom takmičenju, koje oragnizuje Ispitni centar, Milan Mitrović, učenik III razreda je osvojio drugo mjesto iz engleskog jezika u kategoriji IV razreda. Đorđe Vujošević (IV razred) je osvojio treće mjesto iz italijanskog jezika, dok je Duje Bilčić, učenik trećeg razreda, takođe u kategoriji za IV razred, osvojio prvo mjesto iz italijanskog jezika. Mentori za italijanski jezik su bile profesorice Jelena Ostojić Komnenović i Nataša Nedović, a za engleski jezik profesorica Ana Đurović.
 
“Ništa manje nisu bili uspješni naši učenici na Olimpijadi znanja koju organizuje PMF iz Podgorice. Vladimir Novović, učenik prvog razreda, osvojio je prvo mjesto iz fizike. Josif Božović, učenik drugog razreda je osvojio prvo mjesto iz bilologije. Andrea Čabarkapa, učenica prvog razreda je osvojila treće mjesto, takođe iz biologije. Savo Vujošević, učenik trećeg razreda, je osvojio treće mjesto iz fizike.”, ponosno ističu u Gimnaziji, uz napomenu da je mentor takmičarima iz fizike je bila profesorica Ljiljana Raković, a iz biologije profesorica Jadranka Tršić.
 
Osim takmičenja u nastavnim predmetima, njihovi učenici su učestvovali i osvajali nagrade i na ostalim takmičenjima i konkursima. Saša Lekić, drugoplasirani na državnom takmičenju iz filozofije, koje se sastoji u pisanju filozofskog eseja na engleskom jeziku, pod mentorstvom profesora Roberta Tijanića, bio je jedan od predstavnika Crne Gore na Filozofskoj olimpijadi, održanoj u Gentu (Belgija). Josif Božović se svojim radom predstavio na 25. Međunarodnom istraživačkom takmičenju iz prirodnih nauka u Istanbulu, gdje se plasirao u 13 superfinalista. Una Bošković je dobitnica prve nagrade na takmičenju iz oblasti ekologije. Josifu Božoviću i Uni Bošković mentor je bila profesorica Jadranka Tršić.

 
Gimnazijalci su se dokazali i kao odlični sportisti. Ženski odbojkaški tim škole osvojio je drugo mjesto na Državnom prvenstvu, a učenica prvog razreda Sara Ratknić je na osvojila prvo mjesto na državnom takmičenju iz atletike na 400 m.
 
O kvalitetu nastave i učenika govori i činjenica da svake godine neko od đaka Gimnazije dobije stipendiju za nastavak školovanja u inostranstvu. Ove školske godine, šest izuzetnih učenika drugog razreda je zahvaljujući znanju, dobrom poznavanju engleskog jezika, ali i drugim osobinama, dobilo mogućnost da svoje školovanje nastavi na prestižnim međunarodnim programima: Josif Božović je dobitnik stipendije Ujedinjenih svjetskih koledža za nastavak školavanja na koledžu u Mostaru. Ksenija Đikanović i Andrej Cvijetić su dobitnci HMC stipendije za nastavak školovanja u Velikoj Britaniji. Marija Kovačević, Jelena Kalinić i Una Bošković su dobile priliku da školovanje nastave na programu Međunarodne mature u gimnaziji u Mariboru.

“Ne radujemo se što ovakvi učenici odlaze iz naše škole, i iz naše zemlje, ali smo ponosni na njihove uspjehe. Školi danas u turbulenntnim vremenima i velikim promjenama u vrijednosnom sistemu nije nimalo lako da sačuva položaj, ugled i moć kakvu zaslužuje u društvu. Gimnazija uspijeva da istraje u svojoj misiji, o čemu svjedoče ovi divni mladi ljudi, ali i mnogi gimnazijalci o kojima se pisalo u nekim drugim tekstovima i o kojima će se tek pisati. “, zaključuju iz najuglednije barske srednje škole.