Društvo

Mini vodič kroz barske srednje škole

by Vjera Knežević Vučićević | 07:07:2016 | 10:54:36

Srednja Ekonomsko- ugostiteljska škola, iako “najmlađa” obrazovna ustanova u Baru, nakon svega 13 godina od osnivanja izgradila je imidž respektabilne institucije u kojoj se u šarolikom spektru brojnih smjerova “kali” stručni kadar i odakle mladi ljudi tek zagazili u punoljetstvo uspješno nastavljaju da krče put obrazovanja u visokoškolskim institucijama.
 
Osnovna djelatnost škole, koja funkcioniše pod već prepoznatljivim sloganom “Stručno je ključno”, je obrazovanje učenika u dva područja- Ekonomija i pravo i Turizam, trgovina i ugostiteljstvo. U tom smislu nastava se realizuje po obrazovnim programima četvrtog nivoa - ekonomski tehničar, turistički tehničar, tehničar prodaje, tehničar kulinarstva i tehničar usluživanja, dok po programima u trogodišnjem trajanju ova škola nudi obrazovanje za zanimanja kuvar i konobar.
 
“U junskom upisnom roku škola je Konkursom predvidjela upis 180 učenika - 60 za smjer ekonomski tehničar (dva odjeljenja po 30 đaka) odnosno po jedno odjeljenje za smjerove turistički tehničar, tehničar kulinarstva, kuvar i konobar. S obzirom da se upisna politika svake godine usklađuje sa potrebama tržišta rada, ove godine nije predviđen upis na smjer tehničar prodaje”, objašnjava direktorica škole Tanja Spičanović. Koliko je interesovanje za četvrtim stepenom u ovoj školi svjedoči podatak da je 20 svršenih osnovaca u prvom upisnom roku ostalo "ispod crte". Zadovoljava i interesovanje za profesijom kuvara, pa je tako već u junu formirano odjeljenje srednjoškolaca koji će se obrazovati na tom smjeru.
 
“Nažalost, interesovanje mladih koji žele da postanu konobari bilo je minimalno- za upis na taj obrazovni program prijavilo se svega četiri kandidata. To objašnjavamo kako predrasudama prema ovom zanimanju, koje potiču usljed nedovoljnog poznavanja te profesije, tako i okolnostima koje vladaju na tržištu, gdje poslodavci iz razloga smanjenja sopstvenih izdataka, vrlo često kao konobare zapošljavaju lica bez stručne kvalifikacije. Naime, široko je rasprostranjeno uvjerenje da "tacnu može nositi svako" i da je bolje steći neku konkretniju vještinu koja garantuje brže i sigurnije zaposlenje. Nažalost, poslodavci ovakve stavove podupiru izborom radne snage, što smatramo velikom preprekom u kreiranju podsticajnog ambijenta za obrazovanje i time unapređenje uslužnih zanimanja- podrobno i argumentovano”, objašnjava Spičanović, podsjećajući da su "zanati stabilan oslonac svake privrede, a u sektoru turizma dobar i profesionalan ugostiteljski kadar je od neprocjenjivog značaja". Ipak, u ovoj školi se nadaju da će u avgustovskom upisnom roku uspjeti da formiraju odjeljenje budućih konobara.

 
Broj upisanih učenika u Srednju ekonomsko- ugostiteljsku školuje u konačnom zbiru isti kao i prethodne godine, s tim što postoje razlike u broju ponuđenih mjesta po smjerovima.
 
“Prošle godine smo upisali jedno odjeljenje tehničara prodaje, dok ove taj smjer nijesmo nudili učenicima, već smo akcenat stavili na zanimanja trećeg stepena. Tako smo, umjesto mješovitog odjeljenja konobar/kuvar sa po 15 učenika raspisali konkurs za dva odjeljenja trećeg nivoa- za 60 učenika koji bi se obrazovali za kuvare i konobare”, navodi direktorica Ekonomsko ugostiteljske škole u Baru.
 
Najveće interesovanje je bilo za smjerove ekonomski i turistički tehničar u trajanju od četiri godine, koji, praksa pokazuje, programom i načinom rada osiguravaju uspješnu prohodnost u daljem školovanju.
 
Prioritet ove mlade, ali ozbiljne institucije i njenog ambicioznog upravljačkog i nastavnog kadra je da u narednom periodu dodatno osnaže saradnju sa poslodavcima u cilju unapređenja praktične nastave.4
 
“Praktični dio obrazovanja smatramo izuzetno važnim i upravo u tom domenu vidimo prostor da kroz produktivnu saradnju sa privrednim sektorom učenicima osiguramo sticanje potpunijeg i efikasnijeg obrazovanja. Kompetencije i vještine koje se crpe iz realnog radnog okruženja su odlična nadogradnja stručnim znanjima koja usvajaju u školi. Takođe, škola je u postupku licenciranja za izvođenje programa za obrazovanje i osposobljavanje odraslih, tako da se nadamo da ćemo od septembra djelatnost proširiti i u tom pravcu- zaključuje Spičanović.
 
Ministarstvo prosvjete je raspisalo Konkurs prema kome je broj slobodnih mjesta za upis u prvi razred Gimnazije "Niko Rolović" u Baru 150 učenika, koji će biti raspoređeni u pet odjeljenja.
 
“U junskom roku se prijavilo 170 učenika, pa je nakon bodovanja uspjeha, ocjena i rezultata sa ekterne provjere znanja upisano 150 đaka. Isti broj je je upisan i prošle godine”, kaže direktorica barske Gimnazije Marija Đonović. Naša sagovornica objašnjava i način na koji se rangiraju kandidati prijavljeni za upis.
 
“Rangiranje učenika vrši se na osnovu Pravilnika o načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za upis učenika u gimnaziju, gdje se uzimaju u obzir uspjeh iz posljednja tri razreda osnovne škole, uspjeh iz maternjeg jezika, matematike i dva predmeta od značaja za dalje školovanje u posljednja tri razreda osnovne škole, ocjene na eksternoj provjeri znanja, kao i diploma Luča i osvojena mjesta na državnom takmičenju. U principu, učenici koji upisuju Gimnaziju su mahom bili odlični i vrlo dobri đaci u osnovnoj školi”, ističe Đonović.
 
Novina od ove školske godine je da će učenici koji upisuju prvi razred pratiti nastavu po novom obrazovnom programu, što u slučaju Gimnazije "Niko Rolović" znači da će glavna promjena odnositi na to što će fiziku, biologiju i hemiju izučavati u sva četiri razreda sa po dva časa nedjeljno. Ovi predmeti su se do sada izučavali samo u prva tri razreda.
 
Srednja poljoprivredna škola je nakon niza godina od skoro promijenila ime. Sada je JU Srednja stručna škola. I ova srednjoškolska ustanova nudi niz programa obrazovanja.
 
“Škola ima obrazovne programe iz sektora: Poljoprivreda, Veterina i prehrana- Poljoprivredni tehničar/ka, Veterinarski tehničar/ka i Prehrambeni tehničar/ka. Iz sektora Saobraćaj i komunikacije- Brodomašinski tehničar, Nautički tehničar i Špeditersko-agencijski i carinski tehničar/ka. Postoji i sektor Inženjerstvo i tehnologija i podsektor Mašinstvo i obrada metala Automehaničar, a u okviru sektora usluge nudimo obrazovanje za zanimanje frizer/ka”, navodi direktor Branislav Knežević.

 
U prvom roku je raspisan konkurs za 240 mjesta- 180 za četvrti i 60 za treći stepen obrazovanja. Ipak, iako ova srednja škola u Baru nudi primamljive opcije za nastavak obrazovanja nakon osnovne škole, u junu se prijavilo 131 zainteresovanih. Ipak, brojnost je veća nego godinu ranije.
 
“U junskom upisnom roku se, u odnosu na prošlu godinu javilo više učenika. Nadamo se da će u avgustovskom upisnom roku taj broj biti još veći u odnosu na uporedni period”, vjeruje Knežević, uz nadu da će uspjeti da formiraju odjeljenja za sve obrazovne profile. Prema njegovim riječima najviše interesovanja je za upisom na obrazovne programe iz sektora saobraćaj i komunikacije.
 
Djeca iz Bara se po završetku osnovne u najvećem broju slučajeva odlučuju da obrazovanje nastave u rodom gradu. Izuzetak su rijetki koji odlaze u Podgoricu da se pohađanjem tamošnjih stručnih škola adekvatno pripreme za neki od tehničkih fakulteta.