Društvo

VIDEO: Predsjednik opštine posjetio Čanj

by Vesna Šoškić | 08:07:2016 | 12:54:11

Obilazak Mjesnih zajednica, kako bi se na licu mjesta i u razgovoru sa građanima upoznao sa problemima sa kojima su suočeni,  predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić nastavio je posjetom Čanju, još jednoj atraktivnoj turističkoj destinaciji na barskoj rivijeri.
 
Evidentno je da ovu turističku sezonu Čanj dočekuje znatno uređeniji, ali postoji još niz problema koje treba riješiti i na čemu će intenzivno raditi lokalna uprava.
 
Plaža u Čanju je čistija i uređenija, a glavna ulica uz rivu sada ima drugačiji izgled.

 
“Vidan je pomak u odnosu na prethodnu godinu. Ulica u kojoj su najveći problemi bili nedostatak parkinga i privremeni objekti dobila je novi izgled. Plaže su uređene, čistoća je očigledno na znatno višem nivou. Postoji još niz problema koje smo notirali, podijeliću zaduženja kako bi ih što efikasnije i u što kraćem roku riješili", kazao je Radio Baru i Bar Infu gradonačelnik Srzentić i novu posjetu najavio već za avgust, kako bi utvrdili što je od planiranog urađeno.
 
Mještani i turistički radnici smatraju da ovu pravu ljetnju oazu, izolovanu od gradske vreve, sa prelijepom plažom i ugostiteljskim objektima, koja je nekada slovila za jeftino radničko odmaralište treba, uz zajednički trud i građana i lokalne uprave, podići na viši nivo.
 
Branko Vukmanović, vlasnik hotela "Montenegro", restorana i samoposluge i Slavko Babović, koji u Čanju posjeduje "Vilu Babović", sa još nekoliko  hotelijera, uložili su puno u uređenje tamošnje plaže. Evo i njihovih prijedloga što bi još u Čanju trebalo uraditi.
 
“Zahvaljujući opštini Bar, JP Morsko dobro i odličnoj saradnji sa komunalnim strukturama solidno funkcionišemo. Za razliku od ranijeg perioda u poslednje vrijeme stanje je znatno bolje. Zamjerke se uvijek mogu naći, ali o njima bi trebalo govoriti u septembru, kako bi se svaka naredna sezona dočekala što spremnije i organizovanije", kaže Branko Vukmanović, koji, ipak navodi nekoliko prioriteta, kojima u što skorije vrijeme treba posvetiti punu pažnju.
 

 
“Dio kanalizacione infrastrukture u dužini od 50-ak metara, prema restoranu ‘Zec’ još uvijek nije završen. Sa gradonačelnikom smo dogovorili da je prioritet i uređenje autobuskog stajališta u centru šetališta”, ukazuje Vukmanović. On potencira i neophodnost izgradnje još jedne staze trotoara, poboljšanje javne rasvjete... Sezona je, prema njegovim riječima, u Čanju počela solidno, iako je prošle godine strat bio bolji.
 
Da bi svi ugostiteljski objekti dobro radili, a Čanj i Bar imali što više gostiju i ostvarivali veće prihode, trebalo bi dodatno unaprijediti kompletnu infrastrukturu.
 
“Ne žalim se, ali se ne mogu ni pohvaliti dosadašnjim tokom sezone u mjeri u kojoj sam to očekivao. Za bolje rezultate moramo svi da se uvežemo i potrudimo za opšte dobro - i domaćina i gostiju. Gradonačelnik ima razumijevanja za naše primjedbe i zahtjeve, a i mještani su spremni da učestvuju", kaže Babović koji ističe da je višegodišnji problem i ulaz u Čanj, iz pravca Budve.
 
“Nadamo se da će predsjednik Srzentić to uvrstiti u program investicija za narednu godinu. Povoljna okolnost je što je Ministarstvo turizma i nova upravljačka garnitura JP Morsko dobro, na čelu sa direktorom Predragom Jelušićem, odgovorilo molbama mještana da se napravi kupalište koje bi koristili gosti luksuznih hotela. Plaže moraju biti uređene, bez obzira da li su javna ili hotelska kupališta. Pri tome smatram da ih ne treba izdavati pod zakup na tri godine, jer je to neisplativo i kontraproduktivno, već na pet plus pet  godina, uz određene povlastice, kako bi se kontinuirano starali i unaprjeđivali plažnu ponudu, i svi bili ekspeditivniji", kazao nam je Babović.


Predsjednik novoformiranog Udruženja hotelijera i ugostiteljskih radnika Čanja Momčilo Šćekić osvrnuo se na nedostatak prostora na plaži bez ležaljki.
 
“Problem je što na lijepo uređenoj plaži nije ostavljen prostor bez ležaljki, kako bi gosti slabije platežne moći mogli da uživaju u moru i suncu. Vjerujemo da će lokalna uprava riješiti taj problem. Ružnu sliku ostavlja i neriješena putna infrastruktura, na prvoj liniji uz more jedan dio puta i autobusko stajalište je neasfaltirano. Prije nekoliko godina bili smo ‘žrtve’ kasnog raspisivanja tendera za lokale, a sada se isti scenario ponovio u Sutomoru. To moramo na vrijeme riješavati”, kaže Šćekić koji je pozdravio dolazak prvog čovjeka Bara u Čanj, uz napomenu "ovo je prvi put da su iz lokalne uprave pokazali direktno interesovanje za Čanj i obećali da će nešto uraditi".