Društvo

U Starom Baru se ponovo nelegalno naplaćuje parking

by Dragan Stojanović, DAN | 25:07:2016 | 09:25:16

Nelegalna naplata parkinga u Starom Baru problem je koji godinama unazad u turističkoj sezoni narušava sliku ove mjesne zajednice. Ova pojava posebno je eskalirala poslednjih dana, i pored toga što je prostor dat na korišćenje Kulturnom centru čiji radnici naplaćuju parkiranje na Autobuskoj stanici.
 
Službenici “Kulturnog centra” se trude da na pravi način i kulturno dočekaju i isprate turiste koji dođu na parking Autobuske stanice. Za te usluge, u vremenu od 8 do 22 sata, parking naplaćuju za motore 0,5 eura, mala vozila jedan euro, mali autobus tri eura, a za veliki autobus pet eura.
 
Vlasnici privatnih radnji i mještani tvrde da je ovo problem koji traje desetak godina, a da nadležne službe ne reaguju na adekvatan način, već prebacuju problem sa jedne na drugu stranu. Istina, Komunalna policija je u zajedničkoj akciji sa službenicima Područne jedinice policije prošle godine privela V.B. i S.A. Međutim, mještani tvrde, da lica koja su dosad neovlašćeno naplaćivala parking nikako neće la se okanu tog posla. već nastavljaju sa naplatom u dijelu gdje parking nije zakupljen. Čine to na prostoru ispred parkinga na Autobuskoj stanici, zatim i u dijelu puta prema Starom gradu, kao i ispred samog Starog grada.
 
Parkiranje naplaćuju po dva eura, ali kako tvrde neki mještani, znaju da prevare vozače na način što, primjera radi, za par eura koliko naplate parking uzmu od vozača 10 ili 20 eura, jer nema sitno, a onda samo pobjegnu i tako oštete strane državljane koji su i najčešće žrtve ove prevare.
 
U MZ kažu da se ovim pravi štetan uticaj Starom Baru kao turističkoj destinaciji, ali i mještanima, iako su, ponavljaju i oni, o svemu ovom do sada više puta ukazivali svim relevantnim institucijama.
 
Vlasnici ugostiteljskih i drugih objekata u MZ Stari Bar spremni su, kako kažu, i na radikalnije mjere.

Ovo je jedan veliki problem koji se dešava u Starom Baru, a koji nijedna ustanova neće da pokuša da riješi. Želimo da javnost zna da se ovaj problem ne može riješiti čak ni ove godine kada je ‘Kulturni centar’ počeo da naplaćuje parking, i kada se zvanično zna da se to sada legalno naplaćuje. Osobe koje su to radile nelegalno ne mogu sa tim da se pomire i nastavile su da naplaćuju gdje stignu- okolo uz ulicu do Starog grada i pred zidinama. Stoje ispred ulaza na Autobusku stanicu, i preusmjeravaju vozila da ne bi ušla na parking gdje su radnici Kulturnog centra. Turisti svakodnevno odlaze sa lošim iskustvima koja su stekli dok su bili u posjeti Starom gradu, koji bi trebao da bude jedno izuzetno kulturno i istorijsko obilježje grada Bara. Ovo je loša reklama za turizam Crne Gore. Ne preostaje nam ništa drugo već, kako bi skrenuli pažnju nadležnim, da blokiramo cestu prema Starom gradu, i ne dozvolimo vozilima da prolaze. Valjda će to biti dovoljno da se nadležne službe zamisle i napokon posjetiocima omoguće da mirno razgledaju grad, i navrate u naše ugostiteljske i druge objekte, jer mi od njih živimo”, ističu ugostitelji iz Starog Bara.