Društvo

Ivanović: Očekujemo nastavak pozitivnog trenda broja gostiju

by Vjera Knežević Vučićević | 30:07:2016 | 16:17:51

Prema podacima lokalne Turističke organizacije, sezonu do kraja jula karakteriše pozitivan trend po pitanju broja prijavljenih gostiju. Bar je time zadržao reputaciju grada koji je proteklih godina od isključivo lučkog, prerastao i u turistički centar.
 
“Na barskoj rivijeri odmara se 16.076 turista, što je za četiri procenta više nego u istom periodu prošle godine. U hotelima je zabilježen porast od 12% u odnosu na uporedni period, u privatnom smještaju ljetuje 12.145 gostiju ili tri posto više, a jedini pad u broju posjetilaca bilježimo u odmaralištima, gdje boravi za 11% manje gostiju nego lani” - saopštila je direktorica TOB Neda Ivanović. Barski turistički poslenici zadovoljni su posjetom stranaca kojih je posljednjeg dana jula 15.845, dok je, kada su u pitanju domaći gosti, zabilježen blagi pad.
 
Cijene su i u hotelima i u privatnom smještaju uglavnom na prošlogodišnjem nivou.
 
“Individualne cijene polupansiona u hotelima u sezoni 2016. uglavnom su u rasponu od 15 do 110€, a u vansezoni od 13 do 96€. Individualne cijene u privatnom smještaju u sezoni 2016. kreću se od šest do 15€ u sobama i od devet do 30€ u apartmanima. One će i u tim smještajnim kapacitetima u vansezoni biti nešto niže - u sobama pet do 15 eura, dok će za boravak u apartmanima biti potrebno izdvojiti od sedam do 20 eura” - navodi Ivanović.
 

U hotelima trenutno borave turisti iz Rusije, Amerike, Švajcarske, Ukrajine, Poljske, Njemačke, Francuske, Srbije, BiH, a ima i domaćih  gostiju.
 
“Na osnovu pokazatelja porasta broja gostiju u predsezoni i glavnoj sezoni, interesovanja pokazanog na sajmovima, putem interneta i u direktnoj komunikaciji, očekujemo da će se pozitivan trend nastaviti i u postsezoni. Tokom prvih sedam mjeseci nije bilo većih problema u snabdijevanju vodom, strujom, saobraćaju i komunalnom dijelu, a negativnih primjedbi je manje nego u prethodnoj godini. Odnosile su se uglavnom na pretrpanost plaža plažnim mobilijarom i na buku u pojedinim mjestima” - kaže direktorica TOB.
 
Sa ciljem bolje informisanosti turista i poboljšanja kvaliteta usluge, u svim turističkim mjestima u toku sezone radi 11 turističko-informativnih biroa. Osim biroa na Topolici, autobuskim stanicama u Baru i Virpazaru, koji rade tokom cijele godine, otvoreni su i biroi u Sutomoru, Starom Baru, Šušanju, Dobroj Vodi i Čanju. Novina je što od ove godine na Topolici rade dva biroa - u jednom se pružaju informacije o kompletnoj ponudi barske opštine, a u drugom se obavlja prijava boravka gostiju i uplata boravišne takse.
 
“Početak sezone obećavao je više - jun je bio znatno bolji nego prošle godine, ali je, na žalost, bilans na kraju ovog mjeseca lošiji. Generalno mislim da je najveći problem to što ljudi nemaju para. U Čanj ne dolaze zahtjevni gosti, pa tako nije bilo posebnih primjedbi. Napominjem da je ovo isključivo moje viđenje, ali mu u prilog ide što i koncem jula možemo vidjeti dilere koji drže natpis ‘sobe’. To znači da mjesta i u špicu sezone - ima. Očekivali smo bolju sezonu” - kaže Zoran Zec, vlasnik konobe-picerije “Zec” u Čanju.
 
Sa ovim se slaže i njegov prijatelj Stevo Novaković, vlasnik gostionice “Vasilisa” u tom turističkom mjestu. On je čak Zoranovu ocjenu okarakterisao kao “preblagu”.
 
U hotelu “Princess”, najekskluzivnijem na barskoj rivijeri koji sija sa četiri plus zvjezdice, zadovoljni su kako protiče sezona.
 

“Konstantan rast broja noćenja u odnosu na prošlu godinu bilježimo još od maja. Konkretno, u julu je on za čak 20% veći u odnosu na lani. Najbrojniji su gosti iz Rusije, Poljske, Češke, Slovačke, Srbije i Bosne i Hercegovine” - navodi direktorica “Princessa” Ljiljana Lukšić. Ona ističe da se menadžment svake godine trudi da privuče nova tržišta, pa tako ovog ljeta od juna pa sve do septembra bilježe značajan porast broja posjetilaca iz Španije.
 
“Ponosni smo i što smo drugi put ove godine ugostili žensku odbojkašku reprezentaciju Srbije, koju smo srdačno dočekali i sa lijepim željama ispratili na Olimpijske igre u Rio. Naš hotel godinama njeguje tradiciju sportskog turizma, tako da ni ove godine nijesu izostale dobre najave za avgust i septembar, kada ćemo biti domaćini košarkaškim ekipama, a ugostićemo i međunarodni skup košarkaških sudija” - najavljuje Lukšić. U ovom hotelu očekuju i dobru posjetu učesnika kongresa, koji se često održavaju u Baru.
 
“Računamo i na dobru postsezonu - već imamo brojne najave za period od septembra do novembra, pa očekujemo da će se trend rasta broja noćenja i popunjenosti hotela nastaviti i u postezoni” - zaključuje direktorica “Princessa”.