Društvo

Allegra dovela u Crnu Goru najluksuzniji kruzer svijeta

za Bar Info ljubaznošću Siniše Lukovića, “Boka News” | 31:07:2016 | 21:12:15

Posredstvom agencije “Allegra” iz Bara, koja je agent kompanije “Regent Cruises” u Crnoj Gori, u Kotor je uplovio potpuno novi ultraluksuzni kruzer, jedini sa sedam zvjezdica na svijetu, “Seven Seas Explorer” na svom prvom komercijalnom putovanju.

Riječ je o, bez konkurencije, najluksuznijem kruzeru koji plovi svjetskim morima.

Ovaj ne posebno veliki brod od 55.200 tona, dugačak 223 i širok 36  metara može ukrcati maksimalno 750 putnika u svojih 369 otmenih i luksuznih apartmana od kojih svaki ima sopstveni balkon. Preko 450 miliona eura vrijedan kruzer sagrađen je u brodogradilištu italijanske kompanije “Fincantieri” u Sestri Ponenteu blizu Đenove, gdje je 1. jula predat svom vlasniku. Kompanija “Regent” je “krunski dragulj” u svojoj floti koju čine četiri kruzera, krstila na impresivnoj ceremoniji 13. jula u Monte Karlu, gdje je kuma “Seven Seas Exploreru”, bila princeza Šarlen od Monaka, a pjevao je čuveni italijanski tenor Andrea Bočeli.


Na poznatu kumu broda, podsjeća portret princeze Šarlen, supruge princa Alberta, koji goste dočekuje u prijemnom lobiju-atrijumu “Seven Seas Explorera” što se se prostire kroz visinu nekoliko paluba u centralnom dijelu broda. Na toj slici, jednoj od sigurno manje vrijednih u impresivnoj umjetničkoj kolekciji od preko 2.200 slika, skultpura, kolaža, instalacija u prostoru, tapiserija i ostalog što krasi unutrašnje prostorije "Seven Seas Explorera“, princeza Šarlen prilazana je u vodi, što je omaž njenoj prošlosti članice olimpijskog plivačkog tima Južnoafričke Republike na Olimpijadi u Sidneju 2000. Među ostalim umjetninama na plemenitim drvetom, mermerom, granitom i sličnim materijalima obloženim zidovima unutrašnjosti ove svojevrsne ploveće palate, "vise“ i čak tri Pikasoa, nekoliko Šagala i ko zna koliko još djela poznatih svjetskih slikara.

Posebnost “Seven Seas Explorera“ je njegovo osvjetljenje koje čini preko 5.000 lustera i svjetiljki od kojih većina predstavljaju posebna mala umjetnička djela najfinijeg italijanskog dizajna. Brod ima pet restorana, nekoliko salona, biblioteku sa podom presvučenim kožom, dva bazena, đakuzije, ogroman spa i wellnes centar koga „potpisuje“ čuveni "Canyon Ranch SpaClub”, sportski centar, veliki multifunkcionalni teatar, nekoliko prestižnih butika sa skupom firmiranom robom, vinariju, kazino…

Svaki od restorana tematski i dizajnerski drugačiji je od prethodnog a svi koriste specijalno dizajnirani namještaj i skupo posuđe od plemenitog porcelana, često sa zlatnim dekoracijama. Neki od tanjira koje ćete zateći na stolovima restorana na “Seven Seas Exploreru” koštaju i po 450 dolara po komadu a dizajnirala ih je čuvena italijanska kuća “Versace”.

Na ulazu u azijski restoran je posebna atrakcija – velika bronzana skulptura inspirisana drevnim tibetanskim molitvenim točkom. Paluba je morala da bude posebno ojačana da nosi ovu nekoliko metara visoku i više tona tešku skuplturu od bronze koju čine brojni manji i bogato izgravirani metalni valjci. Glavni restoran “Chatreus” karakteriše prema prozorima orijentisani zid ručno napravljen od pozlaćenih ornamenata u obliku listova, svaki sa posebno inkorporiranim komadima kristala, a koji zajedno sa svjetlošću, daju efekat kao da sjedite i večerate pod samim zalazećim suncem.


U najluksuznijoj kabini broda, “Regent Suit Apartmanu” od 360 kvadrata, naći ćete ručno napravljeni krevet vrijedan 112.000 funti, čiji je madrac napunjen konjskom dlakom za tu svrhu posebno uzgajanih grla, veoma rijetki “Steinway Arabesque” klavir, te privatni balkon koji okružuje čitavu širinu pramčanog dijela nadgrađa broda. Putnici u ovom apartmanu mogu računati i na sopstveni mini wellness i spa centar iz koga se pruža predivan pogled na more oko broda, sopstvenog batlera i usluge luksuzne limuzine u svakoj luci u koju pristane “Seven Seas Explorer”.

Činjenica da je na brodu samo 750 putnika i da o svakoj njihovoj potrebi brine čak 650 članova posade, taj omjer od skoro 1:1, “Seven Seas Exoplorer” stavlja na izuzetno visoku ljestvicu, nedostižnu drugim kruzing kompanijama gdje je ovaj odnos najčešće 1:3 u korist broja putnika. Posada koju čine pripadnici čak 45 nacija iz cijelog svijeta, izuzetno je ljubazna, diskretna i primjenjuje posebnu “Regentovu” poslovnu filozofiju odnosa prema gostu nazvanu “The Tao of Regent” u kojoj posada bukvalno predviđa unaprijed svaku želju i potrebu i prije nego što je putnik sam spozna. Zato ne čudi i visoka cijena putovanja na ovom brodu, gdje sedmodnevno krstarenje valja platiti od minimalnih 9.000 do maksimalnih 42.000 eura po osobi, po sistemu all inclusive.