Društvo

Bolnici poklonjeno 20 klima uređaja

by Ivanka Leković | 01:08:2016 | 10:44:16

Donatorska akcija koju je dr Vanja Kalinić započela prošle godine, kako bi se opremilo i uredilo Interno odjeljenje Opšte bolnice “Blažo Jošov Orlandić” nastavljena je i ove – donirano je dvadesetak klima uređaja. Jedan dio ugrađen je na Internom, a većina na Dječjem odjeljenju.

Dr Kalinić je kazala Radio Baru i Bar Infu da su donatori Barani, mahom iz dijaspore, prijatelji, a neki i bivši pacijenti ove zdravstvene ustanove.


Društvo “Od srca” iz Čikaga poklonilo je 14 klima-uređaja, Nazim Seferović, takođe iz Čikaga - pet, dok je Dragan Nikezić poklonio jedan klima uređaj.

Direktor bolnice, dr Dragan Tomanović, kazao je da su u ovoj ustanovi zahvalni svakom ko odvoji sredstva za barsku bolnicu.

“U protekle dvije godine dosta je urađeno u bolnici” kazao je on, ističući, između ostalog, da je Dječje odjeljenje od Rotary kluba iz Njemačke dobilo 15 hiljada eura vrijednu opremu, a Luka Bar povodom 110 godina rada, donirala ultrasonični hirurški nož, vrijedan 20.000 eura.

 
“Najpotrebniji su nam medicinski aparati, jer Bolnica ima strategiju da ima obučene ljude, a za njihov rad potrebna je savremena oprema. Radićemo na nabavci gastroskopa i kolonoskopa, a potrebni su nam i  holteri i aparati za test opterećenja”, kazao je Tomanović.

Nazim Seferović je na ideju da pomogne barskoj bolnici došao prošle godine, kada je čuo za donatorsku akciju koju je pokrenula dr Kalinić. Ove godine riješio je da donira klima uređaje, ali planira da u  dijaspori pokrene akciju da se kupi potrebna medicinska oprema. Seferovićeva firma u Americi bavi se renoviranjem medicinskih centara, pa smatra da će biti u mogućnosti da za barsku bolnicu nabavi neki od neophodnih aparata.

Nijaz Seferović sa porodicom

Prošle godine dr Kalinić je pokrenula donatorsku akciju opremanja barske bolnice u kojoj je za kratko vrijeme prikupljeno 70 hiljada eura.

Zahvaljujući donacijama, pacijenti na Internom odjeljenju, a ovih dana i oni na Dječjem, uz nove klime lakše podnose tropske vrućine.