Društvo

FOTO: Najljepše bašte, balkoni, terase...

| 20:08:2016 | 11:08:02

Turistička organizacija Bar je po četrnaesti put organizovala tradicionalnu akciju “Za još ljepši grad”, koja je trajala od 1. juna do 1. avgusta, a sinoć su podijeljene nagrade.
 
Pravo učešća su imala sva fizička i pravna lica sa područja barske opštine. Prijavilo se 69 kandidata, od čega 33 pravnih i 36 fizičkih lica. Stručni žiri je obišao sve prijavljene, na terenu napravio foto dokumentaciju i na osnovu utvrđenih kriterijuma dodijelio nagrade. U žiriju su bili: Vesna Ljujić, predsjednik – dipl. ing. poljoprivrede, Ljiljana Dragutinović - dipl. ing. arhitekture, Anto Baković - fotograf i Mira Petrović - predstavnik TO Bar.
                                                                                                                                                  
U kategoriji pravnih lica prijavila su se 33 učesnika.
 
Prva nagrada za najljepše uređene zelene površine do 1000m2 dobio je hotel “Sato” iz Sutomora, drugu hotel “Galeb” iz Čanja, a treću hotel “R” sa Utjehe.  
 

Prva nagrada za uređene zelene površine preko 1000m2 pripala je hotel resortu “Ruža vjetrova” iz Dobre Vode, druga hotelu “Korali” iz Sutomora, a treća hotelu “Sidro” iz Bara.
 
Prvu nagradu za lijepo uređen prostor ugostiteljskog objekta dobio je restoran “Voda u kršu” iz Šušanja, drugu hotel “Pelikan” sa Virpazara, a treću caffe-bar “Botticelli” iz Bara.
 
Stručni žiri je u kategoriji pravnih lica, pored glavnih nagrada dodijelio i specijalne za doprinos očuvanju ambijentalne cjeline starog  grada. Te su nagrade osvojili konoba “Kula”, konoba “Bedem”, caffe “Velja vrata”, suvenirnica “Astell”, caffe “Citadela”, konoba “Spilja” (Ulica 9. januara), poslastičarnica  “Kamelija” (Ulica 9. januara), ćevapdžinica “Dino” ( Ulica 9. januara) i kafana “Tajana”. Sve nagrade4 je koje je dizajnirao i uradio Ivo Gojnić.
 
U kategoriji fizičkih lica prijavilo se 36 učesnika, čije bašte svojom ljepotom doprinose boljem imidžu grada.
 
Prvu nagradu u visini 300€ za najljepši vrt do 500m2 dobila je Olga Masoničić iz Polja, drugu Zorica Kostić iz Sutomora (200€), a treću Zlata Orlandić iz Šušanja (100€).

 
Prvu nagradu za najljepši vrt preko 500m2 osvojio je Krsto Dabanović iz Polja (300€), drugu Đoko i Svetlana Stanković iz Marovića (200€), a treću Tanja Jovović iz Bara (100€).
 

Nagradu za najljepši vrt u vangradskom području dobio je Milivoje Dabović iz Kruševice (300€).   
 

Prvu nagradu za najljepše stepenište osvojila je Snežana Turković iz Bara (300€), drugu Adlija Krčiković iz Starog Bara (200€), a treću Ljiljana Maksimović iz Bara (100€).    
 
Nagradu za najljepšu terasu u vangradskom području osvojio je Radomir Barjaktarević iz Dobre Vode (300€).
 

Stručni žiri je u kategoriji fizičkih lica, pored glavnih nagrada, dodijelio i pohvale, priznanja i specijalne nagrade. Pohvale za raznovrsnost i brojnost biljnih vrsta u vangradskom području su dobili Almira Vulić, Semija Rašketić i Belkiza Vukić, sve tri iz Mrkojevića. Priznanja su dobili Ljiljana Vujošević iz Sutomora za očuvanje rustično-mediteranskog vrta i Branko Stanić sa Utjehe za savremen pristup uređenja  mediteranskog vrta. Specijalne nagrade su dobili Aco Marčić iz Šušanja za najljepšu bogumilu i Tatjana  Matović iz Sutomora za kreativni dizajn bašte na betonu.  
 
Građani su mogli od 2. do 6. avgusta glasati putem sajta Turističke organizacije Bar i po svom ukusu odabrati najljepši vrt ili baštu u kategoriji fizičkih i pravnih lica. Ukupno je bilo 1 368 glasova.
 
Prema njihovim glasovima, prva nagrada za pravna lica pripala je caffe-pizzeriji “Set” iz Bara, a prva nagrada za fizička lica pripala je Snežani Turković iz Bara. Medijski sponzori akcije su bili Radio Bar i TV Pink.