Društvo

Zemljotres iz Italije se ne može prenijeti kod nas

by VIJESTI | 25:08:2016 | 08:47:05

Direktor Seizmološkog zavoda Branislav Glavatović ocijenio je juče da nema razloga za strah zbog razornog zemljotresa u Italiji.
 
On je “Vijestima” kazao da je riječ o velikom ргоstoru, da bi se moglo očekivati da se tektonski poremećaji prenesu sa Apeninskog poluostrva.
 
“Jadranska tektonska ploča ponire ispod Dinarida sa jedne i Apenina sa druge strane. Veliki je prostor, pa je teško dovoditi u vezu događaje sa jedne na drugu stranu Jadrana. Nerealno je očekivati da se ovdje dogodi nešto slično, ali odavno nije bilo jakih zemljotresa, a živimo na živim tektonskim pločama koje se stalno pomjeraju”, upozorio je Glavatović.
 
Istakao je da je Crna Gora podložna zemljotresima, ali manjeg intenziteta, za razliku od Indonezije ili Japana. On je, međutim, skrenuo pažnju na “staru izreku” - “ne ubijaju zemljotresi, već građevine”.
 
Najjači zemljotres u Crnoj Gori dogodio se 15. aprila 1979. godine, a Glavatović kaže da su se samo godinu kasnije dogodili jaki zemljotresi na Kopaoniku i u Italiji.
 
“Projektujmo, planirajmo i gradimo pravilno i kvalitetno, i nemamo čega da se plašimo. Danas postoje tehnologije i znanja, koje posjeduju ljudi građevinske struke, kojima se može precizno znati koja su područja koliko podložna zemljotresu i kako se zaštititi”, pojasnio je on.
 
U zemljotresu jačine 6,2 Rihtera koji je juče pogodio centralni dio Italije poginulo je više od 240 osoba.
 
Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) saopštili su da je naša ambasada u Rimu u stalnom kontaktu sa italijanskim nadležnim organima i da do juče nije bilo saznanja da je u zemljotresu povrijeđen neko od crnogorskih državljana.