Društvo

Spičansko veče u nedjelju

by Darija Marđokić | 25:08:2016 | 13:11:01

Manifestacija “Spičansko veče” održaće se u nedjelju, 28. avgusta na platou budućeg Trga kapetana Filipa Obradovića u Sutomoru.
 
Program će započeti u 20 časova svečanim defileom duž sutomorskog šetališta u kojem učestvuju mažoretke iz plesnog studija “Habanera”, članovi KUD “Jedinstvo” i bleh orkestar iz Kotora.
 
Kompletan program, kako je za Radio Bar i Bar Info kazala predsjednica “Novo i ljepše Sutomore” Slobodanka Hrvatin, će biti podijeljen u dva dijela – tradicionalni i zabavni.
 
U tradicionalnom dijelu programa, sa početkom u 21 sat, predstaviće se KUD “Jedinstvo” sa predstavom “Spičanska svadba” u kojoj su predstavljeni autentični običaji Spiča. Slijedi nastup Danice Nikić, klape “Jedinstvo”, a Zdravko Đuranović će otpjevati “Himnu Spiča” za koju je pisao tekst i muziku.
 
U zabavnom dijelu, od 22 sata, očekuje se koncert jedne od najvećih zvijezda na Balkanu, grupe "Hari Mata Hari".
 
U okviru “Spičanske večeri” biće održan i etno bazar na kojem će svoje proizvode predstaviti pedesetak vinara, pčelara i maslinara iz cijele Crne Gore, ali i umjetnici koji će izložiti razne rukotvorine sa obilježjima Spiča. Na štandovima će se takođe naći i tradicionalni spičanski specijaliteti – stufada, lokumi, priganice, roštule, koji će posjetioci moći besplatno da degustiraju.
 
Ovo je druga zaredom godina kako NVO “Novo i ljepše Sutomore” uz pomoć privrednika Bara i Sutomora organizuje ovaj događaj. Ove godine, manifestacija je podržana i od strane Opštine Bar i TO Bar.
 
“Naš cilj je da unaprijedimo turizam u Sutomoru i podignemo ga na viši nivo kroz razna kulturna dešavanja koja smo pripremili u okviru kulturnog kalendara Sutomora za 2016. godinu. Potrudićemo se da Sutomore i Spič postanu prepoznatljivi po ovoj manifestaciji i da svake godine gostima prenesemo tradiciju i identitet Sutomora i Spiča koji su naši preci vijekovima gajili i prenosili sa koljena na koljeno”, poručila je Hrvatin.