Društvo

VIDEO: Ljeto sa zvijezdama se završilo na Virpazaru

by Vesna Šoškić, photo by Dejan Senić, snimatelj i monatžer Adi Karađuzović | 27:08:2016 | 14:51:30

Koncertom barske grupe “Akademia” i nekada popularnog jugoslovenskog sastava “O’đila”, prepoznatljivom po izvođenju romske muzike, završeno je deseto jubilarno “Ljeto sa zvijezdama”, muzička manifestacija, koju u ljetnjoj turističkoj sezoni svakog petka priređuju Opština Bar i Turistička organizacija.
 
Završni koncert održan je na atraktivnom dijelu barske opštine, čuvenoj varošici Virpazar, na obali Skadarskog jezera. Na trgu su vrijedni crmnički proizvođači izložili i svoje tradicionalne proizvode, na prvom mjestu čuveno crmničko vino.
 

Koncert je počeo nastupom barskog sastava “Akademia”, koji je čest gost na gradskim manifestacijama, ali i prvi put na “Ljetu sa zvijezdama”, što im je, kako nam je kazao Božo Gagović, veoma drago.
 
“Zahvalni smo Turističkoj organizaciji koja nas je pozvala i vama, Radio Baru, Bar Infu i TVCG što nas pratite. Sviraćemo stare, dobre hitove iz 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka i siguran sam da će biti dobra atmosfera. Drago mi je što poslije nas nastupa jedan dobar bend”, kazao je uoči koncerta Gagović, koji je podsjetio na prvi album ove grupe koji je izašao u aprilu ove godine, ali najavio i novi singl - himnu za KK “Mornar”.
 

Nastup “O’đile”, nekada popularnog jugoslovenskog sastava koji je počeo sa radom osamdesetih, podsjetio nas je na stara, dobra vremena  i specifičan zvuk ruske romske, španske i srpske muzike. Sanja i Daša iz “O’đile” bile su fascinirane ambijentom istorijske varošice Virpazar.
 
“Ovo je fantastičan ambijent, treba doći ovdje i osjetiti duh ovog mjesta. Mnogo mi je drago što nastupamo ovdje”, kazala je Daša.
 
Sanja se osvrnula na popularnost “O’đile” u ondašnjoj Jugoslaviji, kada je, kako kaže, bilo lakše nametnuti se nego danas, “jer je bila manja ponuda, a danas je kakofonija i svaštarija svega i svačega, kada je riječ o muzici. Romska muzika je tada bila veoma popularna, posebno ruska ciganska, zahvaljujući  i kultnom filmu, nastao negdje u vrijeme i našeg razvoja ‘Cigani lete u nebo’. Mi smo nekako imali sreću. Počeli smo bez ikakvih pretenzija da budemo slavni, čistog srca i duše ušli u muziku, samo sa namjerom da se bavimo muzikom, a onda nam se prosto sve otvorilo, možda je to i faktor sreće ili neka naša energija. Neka magija se stvorila”, rekla je za Radio Bar i Bar Info Sanja, izražavajući nadu da će češće biti gosti Crne Gore.

 

Posjetioci su uživali i u degustaciji čuvenog crmničkog vina i drugim specijalitetima koje su za njih pripremili vrijedni crmnički domaćini.
 
Ivo Đoković, Ivo Ukšanović i predstavnik vinarije “Klisić” istakli su da su veoma zadovoljni kako gosti reaguju na njihovo vino, posebno Francuzi koji su poznati po proizvodnji ovog pića.
 
“Fale ovakve manifestacije Crmnici i bilo bi dobro da su štandovi ovdje čitavog ljeta. Ovdje postoji tradicija pravljenja crnog vina, ali mi se prilagođavamo tržištu, pa smo počeli i proizvodnju bijelog i roze vina. Možda bi trebalo razmišljati i o pomjeranju Festivala vina i ukljeve na početak ljeta”, smatraju u vinariji “Klisić”.
 
“Ovo je odličan gest TO Bara da nam dođe ‘Ljeto sa zvijezdama’, jer Crmnicu u turističkoj sezoni posjeti preko 40.000 gostiju”, kaže vinar Ivo Ukšanović.
 

Neda Ivanović, direktorka TO Bar, koja predano radi na afirmaciji svakog dijela barske opštine, organizacijom završnog koncerta na Virpazaru upravo je željela da tamošnjim gostima, koji uglavnom dolaze iz zapadne Evrope, ponudi i dodatni, zabavni sadržaj.
 
“Virpazar je mjesto iz kojeg se svi koji dođu neće vratiti razočarano, naprotiv. Bogata je ponuda i ono što turisti mogu vidjeti ovdje. Večeras su sa nama vinari, maslinari, potrudili smo se da napravimo i lijepo muzičko veče sa ‘Akademiom’ i ‘O’đilom’, grupom koju odavno nismo čuli”, kazala je Neda Ivanović, koja je istakla zadovoljstvo kako je protekla ovogodišnja jubilarna manifestacija “Ljeto sa zvijezdama”.
 
“Sve se poklopilo - deset godina nezavisnosti, hiljadu godina državnosti i smrti kneza Vladimira, deset godina ‘Ljeta sa zvijezdama’ i jedna dobra sezona. U ovom trenutku na barskoj rivijeri odmara 12.000 gostiju, što je čak 21 posto više nego prošle godine. Puno posjetilaca i dobra ponuda, trudićemo se i da iduće godine bude tako”, obećala je direktorka TO Neda Ivanović.
 
U Turističkoj organizaciji očekuju i uspješnu potsezonu, u septembru. U prilog tome idu i najave hotelijera i ugostitelja o bukingu, ali i prognoze sinoptičara.