Društvo

VIDEO: Uživanje u Spičanskoj noći

by Vesna Šoškić, photo by: Osman Isaković, snimatelji A.Karađuzović, I.Gojnić; montaža V.Orlandić | 29:08:2016 | 13:47:48

“Spičansko veče”, koje se održava u organizaciji Opštine, Turističke organizacije, MZ i NVO "Za novo i ljepše Sutomore" okupilo je ove godine veliki broj posjetilaca, koji su imali priliku da vide i scensku interpretaciju "Spičanske svadbe", u izvedbi KUD "Jedinstvo" i uživaju u drugom bogatom kulturno-umjetničkom programu lijepo osmišljene manifestacije, uz tradicionalne kulinarske specijalitete (štufada, lokum, ruštule...), etno bazar, svečani defile mažoretki “Habanere”...

 
Domaćini "Spičanske večeri" bili su mještani Brano Brkan i Zoran Zec,koji su posjetiocima predstavili bogatu tradiciju i kulturu tog kraja.
 
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su i zvijezda duhovne i etno muzike Danica Nikić, klapa KUD "Jedinstvo" i poznati pjevač Zdravko Đuranović koji je za ovu prilku napravio svečanu pjesmu posvećenu Spiču, a koju je premijerno izveo. Program je zaokružen velikim koncertom čuvenog sastava "Hari Mata Hari".
 
Velika zvijezda pop muzike sa prostora bivše Jugoslavije, Hari Varešanović kazao je za Radio Bar i Bar Info da mu je velika čast što nakon deset godina ponovo pjeva u Baru.
 
“Drago mi je što nastupamo na Spičanskoj večeri. Mi smo nekako uvijek prisutni u Crnoj Gori. Nastupali smo na Paštrovačkoj noći, dočeku Nove godine u Podgorici, Budvi, Kotoru... Mi smo domaći ovdje, izgleda da mnoge lijepe i fine stvari koje se dešavaju ovdje ne mogu da proteknu bez Hari Mata Harija”, kazao je popularni Hari. On je dodao da im, iako već decenijama pune velike hale i nastupaju na velikim trgovima, a posjetioci njihovih koncerata se mjere hiljadama, ne smeta nastup na manjim pozornicama.


“Nikada nijesmo pravili diskriminaciju mjesta i ljudi. Nekada je nastup bolji na manjem trgu, jer je prisnost veća”, istakao je pjevač i vođa benda "Hari Mata Hari", koji je nedavno objavio i novi album "Ćilim". Iako album ima etno naziv, Hari ističe da etno motivi samo "provijavaju kroz njegove pjesme , ali da se držao oprobanog recepta, pjevajući o ljubavi i ženi, kao najljepšoj temi i motivu, čuvajući reputaciju jednog od najpopularnijih bendova u regionu.
 
NVO "Za novo i ljepše Sutomore" je pokretanjem brojnih inicijativa, predanim radom dala nemjerljiv doprinos u promociji spičanskog kraja i njegovom razvoju i unapređenju kvaliteta života građana, ali i turističke ponude.
 
“Ovom manifestacijom smo nastojali da posjetiocima dočaramo i pokažemo pravi identitet Spiča, koji se kroz vjekove kulturnim, materijalnim i nematerijalnim dobrima pozicionirao na mapi atraktivnih turističkih lokaliteta", kazala je predsjednica te NVO Slobodanka Hrvatin. Ona je izrazila zahvalnost lokalnoj upravi, a posebno gradonačelniku dr Zoranu Srzentiću za podršku i obećanje da će ova manifestacija od naredne godine biti uvrštena u turistički kalendar grada Bara,kao još jedan od prepoznatljivih barskih događaja.
 
Nastojanja i mještana, privrednika, ugostitelja, entuzijasta iz NVO "Za novo i ljepše Sutomore" i lokalne upravu jesu da ovaj dragulj barske rivijere postane elitna turistička destinacija.

 
Ulaganje u infrastrukturu i podizanje nivoa turističke ponude u svakom dijelu barske opštine je imperativ koji se mora slijediti. Spičanski kraj, sa bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem i atraktivnim turističkim potencijalima, zaslužuje mnogo više od imidža mjesta masovnog turizma. Trenutno, sa investicijama od preko 10 miliona eura u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i putnu infrastrukturu, Sutomore je najveće gradilište na području opštine.
 
“Od šest turističkih mjesta na području Bara, Sutomore je najznačajnije i najljepše. Dugo važi za destinaciju masovnog turizma, a ta percepcija u javnosti bila je realna. Međutim, to moramo mijenjati zbog svih ljepota Sutomora i njegovih potencijala. Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u dužini od preko osam i po kilometara je kapitalni projekat, jer u gradu u kojem je turizam jedan od tri strateških pravaca razvoja, moramo znati da bez čistog mora, turizma nema”, kazao je za Radio Bar i Bar Info predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić, koji je istakao da u Sutomoru predstoji i gradnja marine i gradskog trga nadomak ekskluzivnog hotela "Sato". Značajna sredstva od komunalija, koja bi trebalo da budu ubrana od 1. marta naredne godine, kada će početi proces legalizacije neformalnih objekata, takođe će biti uložena u razvoj tog dijela barske opštine.

 
“Sve ćemo zaokružiti realizacijom Maljevika i Kraljičine plaže, dati novo ruho Spičanskom kraju i Sutomore pretvoriti u elitnu turističku destinaciju”, zaključuje predsjednik opštine dr Zoran Srzentić.
 
Predstoji i valorizacija kulturnog nasljeđa, prije svega tvrđave Tabija i zaštita "Spičanske svadbe", tradicionalnog običaja koji sublimira kulturu i način življenja ljudi na tom prostoru. Spičanskoj večeri prisustvovali su predstavnici državne Uprave za zaštitu kulturnih dobara, na čelu sa direktorkom dr Anastazijom Miranović.
 
“Osim kao Baranka, večeras sam ovdje i na radnom zadatku. Ekipa stručnjaka iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara je došla da vidi predstavu ‘Spičanska svadba’. Da bi jedno nematerijalno kulturno dobro bilo zaštićeno od države mora da se praktikuje i živi u narodu. Nadam se da će se, osim na pozorišnim daskama, ovaj običaj vratiti u život i po njemu mladi vjenčavati", kazala je direktorka Miranović koja je istakla da je prihvaćena inicijativa za valorizaciju tvrđave Tabija, o kojoj ima vrlo malo podataka, zbog čega joj moraju prethoditi arheološka istraživanja. Ona je ekskluzivno izjavila da očekuje da još jedan lokalitet odavde bude zaštićen i to kao prvi kulturni pejzaž u ovom dijelu primorja.
 
“Vrijedna ekipa koja je obilazila teren, predložila je i evidentirala ambijentalnu cjelinu Gornjih Brca i predložila je za kulturni pejzaž. Takođe, i objekat koji pripada savremenoj arhitekturi XX vijeka, hotel ‘Korali’, predložen je i prihvaćen za valorizaciju", najavila je direktorka Uprave dr Anastazija Miranović.