Društvo

VIDEO: Donirano sanitetsko vozilo za barsku bolnicu

by Vesna Šoškić, snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 09:09:2016 | 14:18:54

Barska bolnica dobila je vrijednu donaciju - sanitetsko vozilo sa najsavremenijom opremom, marke ‘Mercedes’ za transport pacijenata i pomoć u hitnim slučajevima. Donatorka je Nurdan Gulčelik iz Istanbula, koja je porijeklom iz Bara. Na današnjoj svečanosti u barskoj bolnici, Gulčelik je kazala da je ovo prva faza donatorskog projekta, a u narednoj planirano je sređivanje krova bolnice, krečenje fasade i hidro i termo izolacija.

 
Donacije su uvijek vrijedne, a posebno kada dolaze u ekonomski teškim vremenima. Novo sanitetsko vozilo koje je dobila barska bolnica za nju je od ogromnog značaja, jer je u prosjeku dva pacijenta dnevno potrebno transportovati iz ove zdravstvene institucije u druge, veće kliničke centre, a na godišnjem nivou oko pet stotina. Opremljeno je svim potrebnim aparatima za reanimaciju, manje hirurške intervencije i ima funkciju intenzivne njege.
 
“Ovakvo vozilo ne posjeduje nijedna medicinska ustanova u Crnoj Gori i slobodno mogu reći da smo dobili jedinicu intenzivne njege na točkovima. Ovim sanitetskim vozilom značajno je podignut nivo usluge bolnice, i poboljšani komfor i sigurnost pacijenata čije stanje zahtijeva transport”, kazao je vidno zadovoljan direktor Opšte bolnice Bar dr Dragan Tomanović, koji je istakao da vozilo posjeduje aparat za anesteziju, reanimaciju, defibrilator, aspirator, instrumente za manje hirurške intervencije, a opremljeno je i sa kiseonikom i najsavremenijim aparatima za imobilizaciju. Uz sanitetsko vozilo, Gulčelik je donirala i pet invalidskih kolica i najsavremeniji bolesnički krevet.

 
Donatorka Nurdan Gulčelik je rođena u Istanbulu, a porijeklom je iz porodica Lavrović-Čobić iz Bara. Ideju o donaciji dobila je prilikom liječenja njenog strica u barskoj bolnici, kada je vidjela da ova medicinska ustanova nema adekvatno vozilo za transport bolesnika.
 
“Liječenje mog strica, kome sam bila u posjeti ovdje u barskoj bolnici, podstaklo me je da pokušam nekako pomoći i shvatila sam da je veliki problem nedostatak dobro opremljenog vozila za hitne slučajeve. Veliko mi je zadovoljstvo što sam mogla pružiti podršku”, kaže ova velikodušna i srdačna žena, koja je najavila i novu donaciju za barsku bolnicu.

 
“Iako sam rođena u Turskoj, nisam zaboravila svoje korijene, svoje pretke i rođake. Na vozilu piše ime moje babe Fatma – Lavrović - Čobić  i ova donacija je u spomen njoj. Ovo je prva faza pomoći, u narednoj ćemo uređivati fasadu bolnice”, obećala je Gulčelik.
 
Predak Nurdan Gulčelik došao je u Tursku dvadesetih godina prošlog vijeka i bavio se proizvodnjom ruža. Danas njena porodica ima jednu od vodećih građevinskih firmi u svijetu – “Enka”.