Društvo

Finalni radovi pred osveštanje hrama

by Silvija Vukelić | 12:09:2016 | 17:07:47

U toku su finalni radovi na izgradnji Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira, čije je osveštanje najavljeno za 25. septembar.
 
“Ovo nije samo hram Bara, Mitropolije crnogorsko-primorske, ni hram Srpske pravoslavne crkve, već hram od vaseljenskog značaja. Okupiće se ovdje svi patrijarsi svijeta, ali i poglavari islamske i rimokatoličke vjeroispovjesti, upravo na 1000 godina od mučeničkog stradanja Svetog Jovana Vladimira”, kazao je protojerer Momčilo Stanojević, direktor gradnje.

 
Paralelno sa finim, zanatskim radovima unutar hrama, izvode se i oni na vanjskom uređenju. Svi koji učestvuju u radovima saglasni su da je velika čast biti u timu koja izgrađuje ovu svetinju.
 
“Velika je čast raditi na ovako divnom hramu. Za sve slikare koji su ovdje to je veliki poduhvat, izazov i iskustvo. Ograničeni smo rokom do kada mora biti okončan najveći broj radova, a to je 25. septembar. Umjetnicima, slikarima živopiscima taj rok ne ostavlja prostor gdje ima puno vremena za razmišljanje, vremena za vraćanje unazad, već stvaralački čin i ono istinski što su naučili treba da pokažu na licu mjesta. Bez mnogo oklijevanja, treba uraditi najbolje što znaš. Upravo mislim da je to glavna karakteristika ovoga živopisa, taj stvaralački moment koji najviše mora doći do izražaja”, kaže otac Nikola Radović, koji je radio na oslikavanju hrama.
 
“Period u kome se oslikava je jako kratak, imajući u vidu da su Dečani oslikavani punih 16 godina, pa manastir Gračanica koja ni izdaleka ne može da se poredi po dimenzijama - 9 godina… Mi ovoliki prostor oslikavamo godinu i po dana. Ima nas umjetnika dobrih, sjajnih kolega slikara. Funkionišemo kao uigrani tim, to je prednost”, kaže Anastasije Radović, freskoslikar.
 
Finalni radovi su veoma skupi i za njihov završetak su potrebna velika materijalna sredstva. Treba još postaviti sedam bronzanih vrata i devet drvenih u duborezu od slavonskog hrasta.

 
“Pozivam sve da se okupimo i saberemo da zajedno osveštamo največi hram u Crnoj Gori. Proslava će početi svečanom akademijom 24. da bismo 25. septembra osveštali hram, a potom se svi skupa poradovali na koncertu poslije više godina odricanja, truda, rada i znoja. Kao pravoslavac i hrišćanin pozivam sve koji mogu onoliko koliko im je Bog dao, pa makar i jednim eurom, da prilozima pomognu završetak radova”, kaže protojerej Stanojević.