Društvo

Časne sestre proslavile svoj dan

by Darija Marđokić | 15:09:2016 | 12:39:13

Milosrdne sestre Svetog križa iz Bara, juče su obilježile svoj dan – Uzvišenje Svetog Križa.
 
Nakon Svete mise koju je u crkvi Svetog križa na Mirovici predvodio nadbiskup u miru, mons. Zef Gashi zajedno sa barskim župnikom don Simom Ljuljićem, sestre su pozvale vjernike u njihov dom, iznad barske Bolnice kako bi zajedno podijelili radost.

Sestre su u Bar došle 1947. godine, a naredne godine proslaviće 70 godina od kako djeluju u našem gradu. Svojevremeno je u našoj bolnici radilo čak 36 časnih sestara, naročito na dječijem odjeljenju.
 
U zajednici danas djeluju samo tri sestre: Irena Pitaći, Teuta Augustini i Elfrida Abazi i bave se pedagoškim radom. Imaju svoj vrtić “Teo” koji već deset godina pohađaju djeca svih vjeroispovjesti.
 
Osim vrtića, bave se i pastoralnim radom – idu u crkve nedjeljom i pripremaju misu, a drže i vjeronauk za katoličku djecu osnovne škole. Pomažu u misama u Barskoj nadbiskupiji i u Kotorskoj biskupiji. Pomažu i djeci osnovne škole.
 
Milosrdne sestre Svetog križa osnovao je u Švajcarskoj kapucin Teodosije Florentini 1856. godine. U tome mu je pomogla suutemeljiteljka, sestra Marija Terezija Širer. Kasnije su se proširile i u druge države, a u Hrvatskoj, pod čiju jurisdikciju spadaju i sestre u Baru, počele su sa radom 1868. godine. To je uglavnom bio rad po bolnicama, po čemu je ovaj red bio poznat i u Baru.