Društvo

Predstavnici CeMI-ja posjetili Radio Bar

| 16:09:2016 | 15:53:20

Danas su Nina Đuranović i Almedina Vukić, članice tima CeMI-ja, Centra za monitoring i istraživanje, posjetile kolektiv Radio Bara kako bi se upoznale sa načinom prezentovanja i reklamiranja političkih subjekata tokom predstojeće kampanje za parlamentarne izbore.
 
CeMI sprovodi projekat građanskog nadgledanja izbora u Crnoj Gori 2016. godine, uz podršku ambasade Velike Britanije i Republike Njemačke u Podgorici i ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu.
 
Građansko nadgledanje izbora obuhvata implementaciju izbornog zakonodavstva od strane relevantnih institucija, rad izborne administracije, aktivnosti političkih subjekata u toku izborne kampanje, medijsko izvještavanje u toku izborne kampanje, poštovanje ljudskih prava i prava manjinskih naroda, te posmatranje izbornog dana i izvještavanje javnosti o eventualnim nepravilnostima i rezultatima izbora.

 
Direktorica Radio Bara Vesna Šoškić upoznala je predstavnice CeMI-ja o izbornim pravilima, usvojenim od strane Savjeta, te besplatnim uslugama koje medijska kuća kao javni servis pruža političkim partijama i koalicijama tokom kampanje. Urednik portala Bar Info Željko Milović prezentovao je način na koji će se politička saopštenja objavljivati u narednih mjesec dana, kao i razlike koje postoje u oglašavanju na talasima radija i na portalu.
 
Šef marketinga i finansija Vojislav Tomović ukazao je na činjenicu da pojedini javni servisi u Crnoj Gori stiču značajna sredstva tokom izbornog procesa, jer naplaćuju svoje usluge i prostor u medijima, što sa Radio Barom nije slučaj. Takođe je potencirao razliku između privatnih i javnih radio emitera i portala, vezanu za praćenje izbornog procesa i naplaćivanje. Referent marketinga Ivo Gojnić objasnio je da se cijene oglašavanja političkih partija na Radiju nisu mijenjale još od referenduma, te da ima političkih subjekata koji ne iskoriste ni besplatnu mogućnost emitovanja reklamnih sadržaja, dok drugi koriste sve raspoložive resurse i plaćene termine, što dovodi do toga da se stiče utisak favorizovanja neke od strana u izbornom procesu.
 
Kolegijum medijske kuće je iskazao zadovoljstvo što do sada, unazad nekoliko izbornih ciklusa, nije bilo nikakvih primjedbi na rad Radio Bara i Bar Infa, te da su svi učesnici u političkom procesu ravnomjerno zastupljeni.