Društvo

Mit.Amfilohije: Mošti Sv.Jovana Vladimira iz tri zemlje stižu u Bar

by Željko Milović / Darija Marđokić | 16:09:2016 | 16:01:01

Gostujući na Radio Baru, u emisiji “Promenada“, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije potvrdio je da bi mošti Svetog Jovana Vladimira trebalo da budu u Baru 24. i 25. septembra, zajedno sa glavom i podlakticom, prilikom osveštanja hrama posvećenog ovom svecu.
 
“Bugarski manastir Zograf na Svetoj Gori čuva glavu Svetog Jovana Vladimira i Sabor njihovih staraca je odobrio odluku o njenom donošenju u Bar, međutim, odluka treba da prođe kroz dupli Sabor staraca Svete Gore, koji je trebalo da se sastane prije nekoliko dana, međutim to se nije desilo. Vaseljenski patrijarh mi je obećao da će kontaktirati Svetog Prvog, kako nazivaju predsjednika Svete Gore, i posredovati da lobanja bude tu, na osveštanju. U živom kontaktu sam sa arhiepiskopom pravoslavne crkve Albanije Anastasijem, koji je obećao da će mošti Svetog Jovana Vladimira donijeti za tu priliku.
 
Zamolili smo i predsjednika Vujanovića da uspostavi kontakt 'država sa državom', kako bi  taj čin bio i zvanično verifikovan. U Ohridu se čuva podlaktica Svetog Jovana Vladimira u crkvi Sv Nikolaja, od strane Makedonske pravoslavne crkve, i imamo obećanje njihovog  arhiepiskopa Timoteja, mog studenta,  da će i ona biti donešena“, rekao je mitropolit Amfilohije.
 
On očekuje na osveštanju veliki broj Barana sve tri vjere, “kao što su pomogli i njegovu izgradnju. Za Rimokatolike je to bilo i očekivano, ali treba znati da je bio i znatan broj donatora i muslimanske vjeroispovjesti“. Po njemu, Sveti Jovan Vladimir je svetac ujedinitelj koga poštuju svi i normalno je da se svi nađu i na svečanosti 25. septembra.
 

Mitropolit je istakao da je hram rastao i mjenjao se kako se mijenjao i odnos Bara i Crne Gore prema religiji, naročito vjernika pravoslavne crkve.
 
“Ja sam veoma blagodaran rukovodstvu Bara iz 2009. godine, i ranije, za najljepše zemljište koje je grad bez nadoknade ustupio za gradnju hrama. Počeli smo da gradimo bez dinara, a prvi priložnik bio je Baranin Aleksandar Nikitović, savjetnik predsjednika Srbije Vojislava Koštunice. Ljudi su davali novac, neko po euro, neko više, organizovane su donatorske večeri u Baru i Beogradu. Moram da istaknem jednu osobu -  priložnika Crmničanina dr Vlada Vukčevića iz Gluhog Dola koji radi kao oftamolog u Los Anđelesu, liječio je i patrijarha Pavla. Dao je zamašan prilog, ikonostas kojeg će svi vidjeti u hramu“, istakao je Mitropolit, naglasivši da se upravo danas postavljaju bronzana vrata, njih 12, “kakvih nema ne samo u Crnoj Gori, već i šire, od čega su glavna teška dvije tone“.
 
On je podsjetio i na nemili događaj koji se dogodio prije nekoliko godina, kada su u temeljima punim vode pronađena tijela dvojice dječaka.
 
“Na žalost, dok su iskopani bili samo temelji,  dva brata, mala cigančeta, pronađena su mrtva. Sve indicije govore da se nisu udavili tu, već  su ubijeni negdje drugo i donešeni. Oni će biti naslikani unutar hrama, to je neko Božije znamenje. Sve što je istinski sveto i časno, ono se temelji na žrtvi, a i ovaj hram je hram žrtvenog kralja Svetog Jovana Vladimira. Tako i ta djeca, Bog zna kako su se tu našla, na svoj su način u temeljima ovog hrama, a time temelji postaju još besmrtniji“, rekao je Mitropolit Amfilohije.