Društvo

VIDEO: Počela serija predavanja - Naš Bar

by Vesna Šoškić, photo by S.Zabijako, snimatelj A.Karađuzović, montaža V.Orlandić | 22:09:2016 | 13:31:11

NVO "Povjerenje" iz Bara, počela je projekat "Naš Bar" koji podrazumijeva seriju predavanja o gradu pod Rumijom, njegovom kulturno-istorijskom nasljeđu, znamenitostima i intigantnim pričama i podacima koji su malo, ili uopšte nijesu poznati široj javnosti. Predavač je neumorni hroničar grada, autor tri monografije o Baru, novinar i urednik sajta Radio Bara "Bar info" - Željko Milović.
  
Ponovo je po ko zna koji put potvrđena činjenica da malo poznajemo svoj grad, istoriju i njegova obilježja i priče vezane za njih koje su nerijetko, na granici mita i fakata, ali uvijek nadasve intrigantne i interesantne. Dio toga otkrio je publici na veoma zanimljivoj večeri i predavanju u balskoj dvorani Dvorca kralja Nikole Željko Milović, rijetki prilježni istraživač i poznavalac takvih "pikanterija".

 
“Priča je počela još prije nekoliko godina kada me učiteljica Dragana Bokan pozvala da držim slična predavanja djeci u školi, a dr Gina Masoničić je došla na ideju da to plasiramo širem građanstvu. Ja sam mislio da je to suvišno, da odrasli sve znaju o tome, zato sam se dugo i mislio ima li svrhe tako nešto, ali ispostavilo se da nije tako, da i odrasli vrlo malo znaju o znamenitostima svog grada i opštine. Sad mi je drago kada vidim kako je publika reagovala, jer spektar znanja treba da se širi, tome i služe predavanja", kazao je nakon večeri Milović, koji je na pitanje kako dolazi do svih tih ekskluziviteta rekao: “Po prirodi sam ljubopitljiv, dok drugi šetaju i bave se nečim drugim, mene više zanima da sjednem, razgovaram sa starijim i interesantnim ljudima koji mi otkrivaju mnoge zanimljive stvari i priče koje se mogu upotrijebiti poslije", ističe Željko Milović.

 
Publika je vidjela kako izgleda impozantan starobarski akvadukt sa 17 lukova, kakve su zanimljivosti vezane za selo Turčini, do kojeg se dolazi preko dva mosta – bisera starog graditeljstva, gdje je najstarije sačuvano katoličko groblje i dvodjelna crkva, o kojima kroz istoriju brinu barski muslimani. Ili, priču o ceru Dapčevića – drvetu koje ima natprirodnu moć, Kanaćijevom turbetu, koje takođe, ima isjeliteljska svojstva, rijeci Rikavac i kako je dobila ime, crkvi Svetog Tome u Crmnici, koja se smatra svojevrsnim čudom, jer je skliznula, promijenila lokaciju za više od 100 m i ostala u istom stanju nakon katastrofe kao i prije, kipu Svetog Nikole u Zupcima, Šogavoj ponti...

 
Utisci publike su bili jedinstveni. Mnogi zadivljujući i nepoznati podaci, za Gordanu Vujović, nekadašnju novinarku koja je decenijama pisala o Baru, mnogo priča i informacija koje je čula, za nju su bili pravo otkrovenje.
 
“Ostala sam bez riječi. Da sam juče umrla pola od ovoga nisam znala. Ona priroda, ona rijeka, vodopadi, koji su tu nadomak nas, a nikada ih nismo vidjeli, stare i devastirane kuće, kaldrme koje su, na žalost betonirane, o čemu bi trebalo da brinemo, možda ovo veče može biti i pokretačka inicijativa da čuvamo svoje nasljeđe”, rekla je Radio Baru i Bar infu Gordana Vujović, koja je istakla da joj je drago što je upriličeno ovakvo veče, što je došlo mnogo ljudi i izrazila očekivanje da će na narednom predavanju biti još više publike.
 
Smilja Kuzmanović iz Lazarevca, koja godinama ljetuje u Baru, kazala je nakon predavanja, da je Bar privukao upravo zbog svog bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa, kao i da je fascinirana predavanjem koje je čula, za koje je saznala na društvenim mrežama.

 
“Večeras je prezentirano nešto što običan turista ne može sam da pronađe i da se informiše, a ja kada dođem u neki grad želim da ga što potpunije upoznam. Bar zaista ima značajnu tradiciju i kulturu i primjećuju se napori da se to očuva i opstane. Uvijek me fasciniralo i što radi nevladin sektor, večeras sam zadovoljna i kako nam je Željko Milović sve prezentirao. Čula sam mnoge stvari o kojima nigdje nisam ništa pročitala", kazala je Kuzmanović, koja je naglasila da je "kriv" što je u Bar počela da dolazi, fotograf Sergej i njegova izuzetna fotografija koja povezuje Rumiju sa morem.
 
Projekat "Naš Bar" započela je NVO "Povjerenje" koja se bavi zaštitom i unapređenjem zdravlja, ali, kako je kazala predsjednica dr Gina Masoničić, na inicijativu mladih članova, htjeli su da urade nešto volonterski "za svoju dušu" i građanima otkriju dragocjeno blago.

 
Projekat "Naš Bar" biće nastavljen serijom sličnih predavanja, a planiran je i veliki istorijski čas o barskom koncentracionom logoru, čija je lokacija u samom centru grada. Kroz logor je prošlo preko 10.000 ljudi, ali zaborav prijeti da prekrije i ovu priču, koja je dio značajne istorije i svjedočanstvo o stradanjima i događajima u II svjetskom ratu, najavila je dr Gina Masoničić.