Društvo

U srijedu drugo predavanje Nepoznate ljepote Bara

by Ivanka Leković | 27:09:2016 | 13:08:37

Kako je najavljeno iz NVO Povjerenje, “zbog velikog interesovanja naših sugrađana za priču o nepoznatoj ljepoti Bara”, u srijedu je zakazano novo predavanje u okviru projekta “Naš Bar”. Vrijeme i mjesto je isto - Balska dvorana Dvorca Kralja Nikole, srijeda, 28. septembar u 19:00.  
 
NVO Povjerenje, u saradnji sa NVO Bar Info, prošle srijede je započelo realizaciju projekta “Naš Bar” koji ima za cilj da Barane, i one koji se osjećaju, podsjeti na ljepote naše opštine, bogato kulturno i istorijsko nasljeđe, ali na nešto drugačiji način od onog na koji smo navikli kroz turističke prospekte i propagandne filmove...
 
Početni serijal predavanja održaće Željko Milović, publicista i novinar, autor nekoliko monografija o Baru.
 
“Prezadovoljna sam što sam bila u pravu i našeg predavača uspjela da ubijedim da je ovo nekome potrebno. Puna sala je pokazala da dobre i kvalitetne aktivnosti imaju publiku. Iako smo najavili da ćemo sljedeće druženje planirati za mjesec dana, zbog velike zainteresovanosti nastavak je već ove srijede”, istakla je za medije dr. Gina Masoničić, izvršni direkotr NVO Povjerenje.   
 
Po njoj, iako je Bar jedan od najljepših gradova u Crnoj Gori, “većina onih koji žive ovdje, sem Topolice i Starog Bara, ne znaju za druge značajne lokalitete”.
 
“Željko Milović je nekoliko godina držao djeci iz OŠ ‘Blažo Jokov Orlandić’ blok-časove sa sličnom tematikom: prirodne ljepote, istorija i sadašnjost Bara, anegdote i legende vezane za lokalitete, priče o slavnim ličnostima, i to je imalo izvanredan odjek. U NVO Povjerenju smo pomislili kako bi bilo dobro da taj nivo znanja i zainteresovanosti prenesemo na viši nivo, za odrasle, jer ogromna većina Barana, ne samo onih koji su se ovdje naselili, nego i starosjedilaca, ne zna mnogo toga od onoga što će biti ponuđeno na ovim druženjima”, objasnila je nastanke projekta dr. Gina Masoničić. 
 
Sljedeće zakazano predavanje kojeg organizuje NVO Povjerenje, u saradnji sa NVO Bar Info, biće na temu “Bar, nekad i sad”, a planiraju se i aktivnosti posvećene Koncentracionom logoru u Baru.