Društvo

Ivanović: Turistička privreda u Baru na dobrom putu

by Dnevne novine | 03:10:2016 | 11:10:19

Barsku opštinu je za proteklih sedam mjeseci posjetilo 87.556 turista, što je za oko 6% više nego u istom periodu prošle godine. Stranih turista je bilo čak 80.999, dok je domaćih bilo svega 6.557.
 
Trenutno se na barskoj rivijeri odmara oko šest hiljada gostiju, uglavnom iz Rusije, Ukrajine, Poljske, Češke, Slovačke, Njemačke, Italije, Slovenije, Francuske, Belgije, Holandije, Engleske.
 
Prema podacima iz TO Bar, na ime turističke i boravišne takse, kao i članskih doprinosa za ovaj period, prihodovano je ukupno 1.226,231 euro što je, kako je kazala direktorica TO Bar Neda Ivanović, “najbolji pokazatelj da je turistička privreda u Baru na dobrom putu”.
 
“Kada govorimo o finansijskim pokazateljima, evidentiran je rast prihoda od boravišne i turističke takse, a pad prihoda od članskih doprinosa u odnosu na 2015. godinu. Naime, od boravišne takse je prihodovano 713.624 eura, što je 45,05 odsto više nego prošle godine za isti period, kao i rast od 43,12 odsto na ime turističke takse, od koje je ostvaren prihod od 462.317 eura, dok je od članskih doprinosa bilo 50.290 eura, što je 44,77 odsto manje nego u istom periodu 2015. godine. Pozitivan finansijski efekat je dobijen ne samo povećanjem turističke takse od 0,7 eura na 1 euro, već i od zabilježenog povećanja broja turista na barskoj rivijeri”, navodi Ivanović.
 
Ona smatra da su same pripreme za ovu sezonu doprinijele da Bar postane poželjna destinacija turista ali i ponuda, posebno hotelskih kapaciteta koji su ove godine mnogo više traženi nego privatni smještaji.

Ona je napomenula da barska opština raspolaže sa 36 hotela, kapaciteta oko 5.700 ležajeva. Od toga 10 hotela su sa 4 zvjezdice, 12 hotela sa 3, a 14 hotela sa 1 ili 2 zvjezdice.

 
Takođe, prema priči Ivanović, veliki broj turista je bio zainteresovan i za jezersku obalu i ruralna područja, posebno gosti iz Francuske, Belgije, Holandije, Engleske, Francuske.
 
TO Bar je realizovala brojne aktivnosti sa ciljem promocije opštine “na dvije čarobne obale i cjelokupnim poboljšanjem turističke ponude barske opštine. Realizovala je brojne aktivnosti od nastupa na sajmovima, izrade reklamno propagandnog materijala, njegovom kompletnom izradom na Brajevom pismu za lica sa oštećenim vidom, izradom suvenira karakterističnih za područje opštine Bar, te redizajnom sajta.
 
“Jedna od aktivnosti TO je bila saradnja sa magazinima i dnevnim listovima iz Srbije, BiH i Makedonije koju smo sproveli zajedno sa NTO i tom prilikom smo ugostili brojne novinare. Ponosni smo i na projekat izrade i uređenja vidikovaca - odmorište na magistralnom putu Bar - Ulcinj, u Dobroj Vodi, na proširenju između tunela Ćafe i Ujtin, kao i na projekat ‘Sunce Bara’ koji se odnosi na uređenje - bojanje šahti i malog dijela prostora oko njih na šetalištima. Bili smo organizatori i brojnih manifestacija, kulturnih događaja i koncerata...”, ističe Ivanović.
 
U cilju unaprijeđenja ponude zaleđa Bara uradiće se nekoliko vidikovaca sa pogledom na Skadarsko jezero, sa klupama i info tablama za sve važne lokacije - kulturno istorijske spomenike, vinske podrume, puteve maslina, kestenove šume i svega onoga što promoviše dobra ovog kraja.