Društvo

VIDEO: Uskoro saniranje klizišta u Limljanima

by Vesna Šoškić, snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 03:10:2016 | 17:31:09

Narednih dana u crmničkom selu Limljani počeće rekonstrukcija puta koji je više puta oštećen prethodnih godina, usljed klizišta koja su prouzrokovale obilne padavine. Za stanovnike i poljoprivredne proizvođače ovaj put je od velikog značaja zbog plasmana proizvoda, razvoja seoskog turizma i veze sa Barom i Podgoricom, gdje radi i svakodnevno putuje veliki broj mještana ovog crmničkog kraja.
 
MZ Crmnica donijela je odluku da opredijeljena sredstva iz budžeta Opštine Bar, u iznosu od 43.000€ utroši za sanaciju puta u Limljanima, jer je procijenjeno da je to prioritet.

 
“Procijenili smo da je to sada najvažnije - gornji put Virpazar-Sutorman- Bar je prekinut i to predstavlja poteškoće za stanovnike, jer ovo su sela koja žive, narod se vraća ovdje, na ovom potezu je pet vinarija, razvija se seoski turizam. Zato smo zajedno sa lokalnom upravom odlučili da to bude prioritet”, kazao je Radio Baru i Bar Infu Đuro Pejović, predsjednik MZ Crmnica.
 
“Dobro je što je MZ ovaj put svrstala u prioritete i bolje je da se ova sredstva, koja nisu velika, upotrijebe za kompletnu rekonstrukciju ovog putnog pravca, nego da se podijele na više djelova.To znači da bi iduće godine mogli da se usmjerimo na drugu putnu infrastrukturu”, kazao je predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić, koji je juče, u sklopu redovnih aktivnosti obišao nekoliko crmničkih sela.
 
Vido Dabanović, direktor Agencije za investicije i imovinu u Opštini Bar najavio je da će rekonstrukcija puta početi ubrzo.
 
“Bar ima 12 mjesnih zajednica i prema svima imamo obavezu. Na ovoj poziciji imamo 20 tačaka i ono što mogu da potvrdim jeste da će ovaj put u potpunosti biti saniran. Ne mogu da preciziram tačno da li će radovi početi za dva ili tri dana, ali sasvim sigurno, uskoro”, kazao je Dabanović.

 
“Bez puta i dobre konekcije turizam – poljoprivreda, ne vidimo šansu za razvoj ovog kraja”, kazao je Tomo Ukšanović iz sela Boljevići, vlasnik poznate vinarije, koji je istakao ogroman značaj puta, u dužini 13-14 km: “Ovdje se proizvode visoko kvalitetno vino i drugi organski proizvodi, koji su vrhunski ocijenjeni i od stručnjaka i od turista. Zato nam je važno da turisti dođu ovdje ili da ove proizvode plasiramo na tržište”.
 
Janko Ukšanović i Ilija Klisić upozoravaju da bi trebalo voditi računa da se bujične vode pravilno usmjere kako kiša i nova klizišta ne bi ponovo oštetili put.
 
"Potreban je nadzorni organ kako bi bile očišćene sve rigole i usmjerila voda prema propustima", smatra Janko Ukšanović. Ilija Klisić je istakao da je uz podršku Opštine i 12.500€ sanirano klizište i da su mještani vrlo zadovoljni što će ovaj put uskoro biti rekonstruisan.

 
Vido Dabanović, direktor Direkcije za investicije i imovinu naveo je da postoji stručni nadzor izabran na tenderu i da se potpuno slaže da je neophodno izvršiti čišćenje rigola. “Zato ćemo angažovati JP Komunalne djelatnosti, u čijoj je to nadležnosti, i to je posao izvan ovih 43.000€”, naglasio je Dabanović.
 
Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić podsjetio je da je u ovoj godini u budžetu lokalne uprave planirano 500.000€ za rekonstrukciju puteva, a naredne godine, zbog bolje finansijske situacije očekuju da ta sredstva budu duplo veća.